SprávySvet

O členstve Gruzínska v Európskej únii rozhodne splnenie dvanástich kľúčových reforiem, tvrdí Borrell

8.9.2023 (SITA.sk) – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell upozornil, že Brusel bude musieť vidieť viac znakov pokroku v kľúčových reformách v Gruzínsku, ak má dať zelenú gruzínskej prihláške za člena Európskej únie (EÚ). V októbri sa totiž očakáva aktualizácia správy o plánovanom rozšírení Únie. Informuje o tom web Politico.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zoznam požadovaných reforiem

„Práca, ktorú Gruzínsko urobilo, je uznávaná, ale potrebné je ďalšie úsilie,“ uviedol Borrell v článku pre spravodajský web Civil Georgia (Občianske Gruzínsko), ktorý zverejnili vo štvrtok v deň návštevy hlavného európskeho diplomata v krajine.

Pred rokom EÚ schválila kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku, ale len uznala „európsku perspektívu“ Gruzínska a zverejnila zoznam 12 požadovaných reforiem, vrátane „deoligarchizácie“, riešenia politickej polarizácie, posilnenia inštitúcií a budovania mostov k občianskej spoločnosti. Signály z Gruzínska však podľa webu Politico nevyzerajú pozitívne.

Vojna na Ukrajine

Podľa správy neziskovej organizácie Európska rada pre zahraničné vzťahy gruzínsky oligarcha a bývalý premiér Bidzina Ivanišvili, ktorý má podľa odhadov čistý majetok v hodnote tretiny až polovice hrubého domáceho produktu krajiny, „vyzerá ako hlavný zodpovedný“ človek za náhly politický obrat smerom k Moskve od začiatku ruskej vojny na Ukrajine. Gruzínsko odmietlo uvaliť sankcie proti Rusku a je obviňované, že napomáha ich obchádzaniu exportom spotrebných a luxusných tovarov, napríklad áut.

Podľa aprílového prieskumu neziskovej organizácie Medzinárodný republikánsky inštitút vstup Gruzínska do Európskej únie podporuje 89 percent obyvateľov krajiny, čo je najvyšší podiel za niekoľko rokov. Len 38 percent oslovených v prieskume si však myslí, že terajšia gruzínska vláda uplatňuje prozápadný kurz.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2023 (fotografie)

Viac k témam: prihláška Gruzínska, reformy v Gruzínsku, rozširovanie EÚ, rusko-ukrajinský konflikt, sankcie voči Rusku, šéf európskej diplomacie
Zdroj: SITA.sk – O členstve Gruzínska v Európskej únii rozhodne splnenie dvanástich kľúčových reforiem, tvrdí Borrell © SITA Všetky práva vyhradené.