SlovenskoSprávy

Na Slovensku máme politikov, ktorí podľa Čaputovej odmietajú odsúdiť zločiny režimu spojeného s nacizmom

11.9.2023 (SITA.sk) – V bežnom politickom diskurze počujeme politikov, ktorí odmietajú odsúdiť zločiny režimu kolaborujúceho s nacizmom. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom prejave pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý si Slovensko pripomenulo v sobotu 9. septembra.

Prekrúcajú dejiny, aj význam slov. Za netolerantných, fašistov či rôznymi hanlivými pomenovaniami bežne označujú hocikoho, kto s nimi nesúhlasí. Najmä obhajcov ľudských práv, právneho štátu a zásad demokratickej štátnosti, ktoré máme už 30 rokov spísané v ústave,“ tvrdí prezidentka.

Zároveň uviedla, že terčom nenávistných útokov sa opäť stávajú príslušníci menšín a je toho názoru, aby miesta židovského spoločenského života boli intenzívnejšie chránené.

Prezidentka Čaputová ďalej upozornila aj na znovu prítomné nenávistné slovné prejavy vo verejnom priestore. „Chcem odsúdiť akékoľvek slovné a fyzické útoky a vyjadriť svoju účasť s každým, kto sa dnes na Slovensku pre svoj pôvod či identitu necíti bezpečne,“ uviedla.

Viac k témam: Nacizmus, nenávistné prejavy, Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Na Slovensku máme politikov, ktorí podľa Čaputovej odmietajú odsúdiť zločiny režimu spojeného s nacizmom © SITA Všetky práva vyhradené.