SlovenskoSprávy

Pellegrini: Ak bude Slovensko silným štátom, nebude ani zdražovanie, ani migrácia

14.9.2023 (SITA.sk) – Ak sa zo Slovenska podarí vybudovať po voľbách silný štát, nebude mať problém ani so zdražovaním, ani s nelegálnou migráciou.

„Len silný štát dokáže svojim občanom garantovať nižšie ceny potravín a energií, len silný štát dokáže efektívne chrániť svoje hranice pred nelegálnymi migrantmi,“ vyhlásil líder Hlasu Peter Pellegrini.

Zdražovanie je skutočným problémom

Hlas žiada razantnú politiku silného štátu voči obchodným reťazcom, pomoc domácim výrobcom potravín a výrazné posilnenie vplyvu štátu v strategických podnikoch.

Viac o téme: Predčasné voľby 2023 na Slovensku

Obrovské zdražovanie nám jasne ukázalo, že pred vysokými cenami potravín a energií nedokáže ľudí ochrániť žiadna zázračná ruka voľného trhu, ale len silný štát. Pre ľudí je dnes zdražovanie ich najväčším skutočným problémom. Vlády Igora Matoviča, Eduarda Hegera, ale aj Ľudovíta Ódora pri riešení tohto problému zásadne zlyhali,“ zdôraznil Peter Pellegrini.

Opatrenia proti vysokým cenám

Hlas je pripravený v prípade účasti vo vláde bezodkladne prijať opatrenia proti vysokým cenám potravín, ktoré navrhoval ešte v opozícii.

Chce stanoviť jasné pravidlá pre obchodné reťazce, zaviesť nulovú DPH na predaj potravín z dvora a znížiť DPH na základné potraviny z 10 na päť percent.

„Na základných potravinách v ťažkých časoch nemá čo zarábať ani štát, ani ich predajcovia,“ uviedol Peter Pellegrini. V oblasti cien energií presadzuje Hlas zásadné posilnenie vplyvu štátu v strategických podnikoch.

Posilnenie vplyvu štátu

„Do rúk štátu sa musia vrátiť základné, životne dôležité siete, ktoré boli za vlád Mikuláša Dzurindu nezmyselne privatizované do rúk zahraničných spoločností, ktorým ide len a len o zisk, a nie o životnú úroveň ľudí na Slovensku. Posilnenie vplyvu štátu v strategických podnikoch je investícia, ktorá sa nám všetkým bohato vráti,“ povedal Peter Pellegrini.

Hlas je preto pripravený pristúpiť k zvýšeniu podielu štátu v akciových spoločnostiach, žiadať dôsledné dodržiavanie privatizačných zmlúv a rázne uplatňovanie akcionárskych práv Slovenskej republiky, ako aj vyšetriť a postihnúť prípadnú korupciu pri privatizácii.

Viac k témam: Ceny potravín, Nelegálna migrácia, Podpredseda strany Hlas-SD, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Zníženie DPH
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini: Ak bude Slovensko silným štátom, nebude ani zdražovanie, ani migrácia © SITA Všetky práva vyhradené.