SprávySvet

Desaťtisíce ľudí sa v New Yorku zúčastnili protestu proti fosílnym palivám, žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze

18.9.2023 (SITA.sk) – Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na protestnom pochode New Yorku proti fosílnym palivám. Účastníci vyzývali amerického prezidenta Joea Bidena, aby prestal schvaľovať nové ropné a plynové projekty, postupne ukončil tie súčasné a vyhlásil stav klimatickej núdze s väčšími výkonnými právomocami.

Podľa organizátorov na pochod prišlo odhadom 75-tisíc ľudí. Medzi nimi bola i demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez či herci a herečky ako Susan Sarandon, Ethan Hawke, Edward Norton, Kyra Sedgwick a Kevin Bacon.

Pochod otvoril takzvaný Climate Week, na ktorom sa v New Yorku stretnú svetoví lídri v oblasti obchodu, politiky a umenia, aby sa opäť pokúsili obmedziť klimatickú zmenu. V stredu sa tiež uskutoční nový klimatický samit Organizácie Spojených národov, na ktorom budú môcť rečniť len predstavitelia krajín, ktoré prinášajú nové konkrétne kroky pre boj proti klimatickej zmene.

Viac k témam: Americký prezident, Klimatická zmena, Protest
Zdroj: SITA.sk – Desaťtisíce ľudí sa v New Yorku zúčastnili protestu proti fosílnym palivám, žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze © SITA Všetky práva vyhradené.