SprávySvet

Blinken oznámil nový miliónový balík pomoci Ukrajine, posielajú aj kontroverznú muníciu

22.9.2023 (SITA.sk) – Spojené štáty poskytnú Ukrajine novú bezpečnostnú pomoc v hodnote 128 miliónov dolárov a zbrane a vybavenie zo skôr schváleného čerpania v hodnote 197 miliónov dolárov.

Útoky na kritickú infraštruktúru

Oznámil to americký minister zahraničia Antony Blinken, keď bol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návšteve Washingtonu. Informuje o tom televízia CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Balík podľa Blinkena zahŕňa dodatočnú muníciu protivzdušnej obrany, „ktorá má pomôcť posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu proti vzdušným útokom z Ruska teraz a v nadchádzajúcej zime, keď Rusko pravdepodobne obnoví svoje útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru“.

Systémy ATACMS v balíku chýbajú

Obsahuje aj delostreleckú muníciu, protipancierové kapacity, ako aj kontroverznú kazetovú muníciu, ktorú USA dajú Ukrajine už po druhý raz.

Spojené štáty však Ukrajine neposkytnú systémy ATACMS, napriek tomu, že o ne Kyjev žiadal, uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2023 (fotografie)

Prezident Joe Biden však podľa jeho slov túto možnosť nevylučuje pre budúcnosť.

Viac k témam: Americký prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Blinken oznámil nový miliónový balík pomoci Ukrajine, posielajú aj kontroverznú muníciu © SITA Všetky práva vyhradené.