SprávySvet

Čo zapríčinilo haváriu na Aljaške, pri ktorej zahynul český miliardár? Správa o nehode odhalila viacero vecí

28.9.2023 (SITA.sk) – Pravdepodobnou príčinou havárie helikoptéry na Aljaške v roku 2021, pri ktorej zahynul český miliardár a ďalší štyria ľudia, bolo zlyhanie pilota, ktorý nedokázal adekvátne reagovať na hmlisté podmienky. Takýto záver priniesla federálna správa o nehode zverejnená v stredu.

Príčin bolo viacero

V správe amerického Národného úradu pre bezpečnosť dopravy sa uvádza, že k tomu prispel „nedostatočný program výcviku pilotov“ zo strany prevádzkovateľa helikoptéry a „nedostatočný dohľad“ zo strany inšpektora Federálneho úradu pre letectvo.

Nehodu prežila jedna osoba a k závažnosti jej zranení, ktoré zahŕňali „rozsiahle poškodenie oboch rúk omrzlinami“, prispelo oneskorené informovanie pátracích a záchranných tímov, uvádza sa v správe.

Kellnerova rodina podala žalobu

Rodina Petra Kellnera, ktorý bol v čase havárie najbohatším mužom v Česku, podala tento rok na štátnom súde žalobu na prevádzkovateľa vrtuľníka, spoločnosť Soloy Helicopters, a ďalšie osoby.

Pri nehode zahynuli okrem Kellnera aj ďalší podnikateľ z Česka Benjamin Larochaix, ďalej sprievodcovia Gregory Harms a Sean McManamy, a taktiež pilot Zachary Russell. Čech David Horváth haváriu prežil a v súvislosti s tragédiou medzičasom podal aj žalobu.

Viac k témam: Havária helikoptéry
Zdroj: SITA.sk – Čo zapríčinilo haváriu na Aljaške, pri ktorej zahynul český miliardár? Správa o nehode odhalila viacero vecí © SITA Všetky práva vyhradené.