SlovenskoSprávy

Voliť v predčasných voľbách sa chystajú aj väzni, k urnám ich chce prísť vyše 1700

28.9.2023 (SITA.sk) – O hlasovanie v nadchádzajúcich parlamentných voľbách prejavilo záujem 1737 obvinených a odsúdených. Ako ďalej uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská, na voľbách sa môže zúčastniť väznená osoba s trvalým pobytom na Slovensku, ktorá v deň volieb dovŕšila 18 rokov a nemá prekážku práva voliť.

Viac o téme: Predčasné voľby na Slovensku 2023

Voliť môže väznená osoba s hlasovacím preukazom alebo bez hlasovacieho preukazu, ak sa miesto výkonu väzby alebo výkonu trest odňatia slobody nachádza v územnom obvode volebného okrsku miesta trvalého pobytu.

„Príslušné ústavy vopred zabezpečili, aby obvinení a odsúdení boli v dostatočnom časovom predstihu písomne informovaní o konaní volieb, spôsobe a práve voliť. V deň volieb, t. j. v sobotu 30. septembra, budú pred členov okrskovej volebnej komisie predvedení obvinení a odsúdení, ktorí prejavia záujem hlasovať,“ povedala Kacvinská.

Väznené osoby podľa nej môžu svoj hlas odovzdať do prenosnej volebnej schránky. „Pri výkone volebného práva obvineným a odsúdeným je nevyhnutné zabezpečiť účel väzby a účel výkonu trestu odňatia slobody a bezpečnosť zúčastnených osôb,“ doplnila hovorkyňa.

K dnešnému dňu (28. septembra, pozn. SITA) sa v slovenských väzenských ústavoch nachádza celkom 1 467 obvinených a 8 518 odsúdených, teda celkovo 9 985 osôb. Z celkového počtu väznených je 26 obvinených mladistvých, 31 odsúdených mladistvých a 483 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

Viac k témam: Predčasné voľby na Slovensku 2023, Väzni
Zdroj: SITA.sk – Voliť v predčasných voľbách sa chystajú aj väzni, k urnám ich chce prísť vyše 1700 © SITA Všetky práva vyhradené.