SlovenskoSprávy

Povinné ukladanie trestu prepadnutia majetku pri niektorých trestných činoch nie je v súlade s ústavou

3.10.2023 (SITA.sk) – Povinné ukladanie trestu prepadnutia majetku pri niektorých trestných činoch nie je podľa Ústavného súdu SR v súlade s ústavou.

Neprimerané zásahy do vlastníckeho práva

Ako v utorok uviedol predseda súdu Ivan Fiačan, takáto povinnosť podľa ústavného súdu odporuje princípu primeranosti trestov. Zároveň môže vytvárať neprimerané zásahy do vlastníckeho práva.

Ústavný súd podľa Fiačana na jednej strane nepovažuje za opodstatnené vylučovať trest prepadnutia majetku z katalógu dostupných represívnych nástrojov a nemá dôvod ho spochybňovať, pokiaľ spĺňa základné ústavné parametre.

Návrh podala skupina poslancov

„Nesmie však ísť o spôsob, ktorý sa požiadavkám primeranosti celkom zjavne vymyká,“ zdôraznil Fiačan.

Doplnil, že za istých okolností môže byť trest prepadnutia majetku primeraný a spravodlivý. „Rovnako je však zrejmé, že za istých okolností môže byť takýto trest neprimeraný a nespravodlivý,“ dodal Fiačan.

Návrh na posúdenie súladu obligatórneho ukladania trestu prepadnutia majetku pri niektorých trestných činoch podala na ústavný súd skupina poslancov parlamentu.

Viac k témam: Poslanci, Prepadnutie majetku, Súdy, trest prepadnutia majetku, Trestný čin, Ústava SR
Zdroj: SITA.sk – Povinné ukladanie trestu prepadnutia majetku pri niektorých trestných činoch nie je v súlade s ústavou © SITA Všetky práva vyhradené.