SprávySvet

Hamas dostal od Ruska americké zbrane, teroristický útok na Izrael využíva ako provokáciu voči Ukrajine

9.10.2023 (SITA.sk) – Rusko poskytlo militantom z hnutia Hamas zbrane vyrobené v Spojených štátoch a Európskej únii, ktoré ukradli počas nepriateľských akcií na Ukrajine.

Ovplyvnenie postoja spojencov

Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinskú rozviedku, Rusko týmto chcelo zdiskreditovať Ukrajinu s cieľom ovplyvniť postoj spojencov v súvislosti s dodávkami západných zbraní.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

„Agresorský štát Rusko využíva útok teroristov Hamasu na štát Izrael na rozsiahlu provokáciu voči Ukrajine. Obranné spravodajstvo ukrajinského ministerstva obrany si je vedomé toho, že ruská rozviedka už dodala militantom z Hamasu zbrane vyrobené v USA a EÚ, ktoré boli získané počas nepriateľských akcií na Ukrajine. Ďalším krokom v pláne Rusov by mali byť falošné obvinenia ukrajinskej armády z údajného pravidelného predaja západných zbraní teroristom,“ uviedla ukrajinská rozviedka.

Útok na Izrael

Palestínske hnutie Hamas v sobotu spustilo rozsiahly útok na Izrael, ktorý naň reaguje tvrdými odvetnými krokmi. Akcia Hamasu si vyžiadala dovedna viac ako tisíc mŕtvych a tisícky zranených na oboch stranách.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Izraelský minister obrany Joav Gallant oznámil, že nariadil „úplné obliehanie“ Pásma Gazy s tým, že do oblasti nebude dodávaná žiadna elektrina, potraviny, palivo ani voda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Izrael kontroluje vzdušný priestor nad Pásmom Gazy aj jeho pobrežie a obmedzuje, kto a aký tovar má povolený vstup a výstup cez jeho hraničné priechody. Podobne Egypt kontroluje, kto prechádza cez jeho hranice s Gazou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Útok Hamasu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – Hamas dostal od Ruska americké zbrane, teroristický útok na Izrael využíva ako provokáciu voči Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.