SprávySvet

Slovenskí poslanci vyjadrili Izraelu podporu. Každá krajina má právo chrániť svoje územie, tvrdia

9.10.2023 (SITA.sk) – Izrael tak, ako každá iná krajina má právo chrániť svoje územie, suverenitu a svojich obyvateľov pred napadnutím a ohrozením. Konštatujú to vo vyhlásení poslanci Peter Kremský, Ondrej Dostál, bývalý europoslanec Branislav Škripek, ako aj predseda skupiny priateľstva s Izraelom v národnej rade Peter Liba.

Ako ďalej zdôraznili, Izrael ako jediná fungujúca demokracia na Blízkom východe je príkladom ochrany slobody, demokracie, mieru a prosperity v regióne a jeho podpora je aj podporou týchto hodnôt vo svete.

Izraelu vyjadrili podporu

„Ako bývalí a súčasní členovia skupín spojencov a priateľov Izraela v slovenskom parlamente vyjadrujeme podporu Izraelu v opatreniach, ktorými chráni svojich obyvateľov a svoje územie pred terorizmom a útokmi z palestínskych regiónov. Vyjadrujeme obdiv nad odvahou a statočnosťou izraelských bezpečnostných síl aj civilného obyvateľstva pri zvládaní týchto smutných udalostí,“ uvádza sa vo vyhlásení v súvislosti s aktuálnou situáciou v Izraeli.

Poslanci zároveň konštatujú, že akákoľvek podpora teroristov pod rúškom boja za slobodu je pokrytecká.

„Útoky počas posledného víkendu, počas najväčšieho židovského sviatku zmierenia Jom Kipur a navyše počas sobotného odpočinku najlepšie symbolicky ukázali netolerantnosť a zákernosť hnutia Hamas, ktorého záujmom nie je mier a sloboda, ale zničenie Izraela aj za cenu tisícov civilných obetí,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Žiadajú zastavenie násilia

Signatári zároveň žiadajú Európsku úniu, jej členov a všetky krajiny sveta, aby zastavili akúkoľvek pomoc militantným palestínskym hnutiam ako Hamas a zaradili ich na zoznam teroristických organizácií.

„Vyjadrujeme ľútosť nad mnohými nevinnými obeťami spomedzi civilných obyvateľov Izraela a vyjadrujeme sústrasť ich príbuzným. Žiadame zastavenie násilia v Izraeli a opätovné nastolenie mieru v oblasti,“ zdôraznili signatári.

Palestínske hnutie Hamas v sobotu 7. októbra spustilo rozsiahly útok na Izrael, ktorý naň reaguje tvrdými odvetnými krokmi. Akcia Hamasu si vyžiadala dovedna viac ako tisíc mŕtvych a tisícky zranených na oboch stranách.

Viac k témam: Hamas, Izraelsko-palestínsky konflikt, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Slovenskí poslanci vyjadrili Izraelu podporu. Každá krajina má právo chrániť svoje územie, tvrdia © SITA Všetky práva vyhradené.