SlovenskoSprávy

Štíty Tatier pokryl sneh, pohyb v horskom teréne pre vietor neodporúčajú (video+foto)

9.10.2023 (SITA.sk) – Štíty Vysokých Tatier už pokryl prvý sneh. Horská záchranná služba (HZS) upozornila, že počas dňa sa bude výrazne ochladzovať. K tomu sa pridá aj silný vietor, ktorého rýchlosť sa bude zvyšovať a krátkodobo, v nárazoch, môže dosiahnuť silu víchrice.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prvý sneh vo Vysokých Tatrách (fotografie)

Okrem toho má pršať a v najvyšších polohách Tatier môže naďalej snežiť. Z tohto dôvodu horskí záchranári pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúčajú, ako informovali na svojej internetovej stránke. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okres Poprad prvý stupeň výstrahy pred vetrom na horách, ktorý platí do 20:00. V horách nad pásmom lesa môže dosiahnuť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2023/10/prvy-sneh-vysoke-tatry-stary-smokovec.mp4

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne,“ upozornili meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí aj pre okresy Liptovský Mikuláš, Brezno, Ružomberok a Tvrdošín.

Viac k témam: Počasie, Sneh, Sneženie
Zdroj: SITA.sk – Štíty Tatier pokryl sneh, pohyb v horskom teréne pre vietor neodporúčajú (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.