SprávySvet

Izrael plánuje a pripravuje sa na vojnu na dvoch frontoch, Pásmo Gazy už nebude ako predtým (video+foto)

12.10.2023 (SITA.sk) – Izrael by mohol byť nútený viesť vojnu na dvoch frontoch, ak sa libanonská militantná skupina Hizballáh rozhodne využiť súčasnú situáciu v krajine. Ako referuje web news.sky.com, Hizballáh už priznal ostreľovanie Izraela.

Mark Regev, hlavný poradca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, pre Sky News povedal, že sa „už nejaký čas obáva“, že Hizballáh „eskaluje situáciu“. „Nechceme vidieť eskaláciu na severe, ale ak nám bude vnútená vojna na dvoch frontoch, nenecháme sa prekvapiť. Plánujeme, sme pripravení a zvíťazíme,“ povedal.

Situácia v Gaze sa výrazne zmení

„Nie je to ľahké, ale žiadna vojna nie je nikdy ľahká. Plánovali sme túto možnosť… A môžeme bojovať, ak to bude potrebné, aj vo vojne na dvoch frontoch,“ dodal Regev a povedal, že krajina chce z tohto konfliktu vyjsť s „inou realitou“ a Pásmo Gazy viac „nebude také ako predtým“.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

„Táto vojna sa skončí podľa našich podmienok,“ podotkol Regev s tým, že situácia v Pásme Gazy sa „radikálne zmení“. Na otázku, či Izrael znovu obsadí oblasť, Regev odmietol odpovedať a povedal, že nebude komentovať vojenskú taktiku.

Výzva generálneho tajomníka OSN

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval na „okamžité prepustenie“ všetkých rukojemníkov v Pásme Gaze. Ako referuje web news.sky.com, učinil tak prostredníctvom platformy X, predtým známej ako Twitter.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Militantné hnutie Hamas po útokoch na Izrael zajalo neznámy počet civilistov vrátane žien a detí, pričom sa predpokladá, že medzi nimi sú aj Američania a čínski občania. „Civilisti musia byť vždy chránení,“ vyhlásil Guterres.

Incredible Technology. This is how Iron Dome protecting Israel in Israel vs Hamas war. #IsraelPalestineConflict #Israel #Palestine #Gaza #Hamas #IsraelHamasConflict #IsrealUnderAttack #GazaUnderAttack #IsraelPalestineWar pic.twitter.com/5YtJSfIqtg— Shashank Singh (@RccShashank) October 12, 2023

Popredný turecký predstaviteľ predtým uviedol, že Turecko vedie rokovania o civilistoch zadržiavaných militantnou skupinou. Ankara ponúkla, že sprostredkuje akékoľvek riešenie konfliktu, pričom turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan už rokoval s regionálnymi mocnosťami, USA a ďalšími krajinami.

We debated whether or not to share these horrific images, but the world needs to know what we are up against.

These aren’t “freedom fighters”. They are Hamas terrorists, but no different than ISIS terrorists.

Same tactics, different names.

Hamas = ISIS pic.twitter.com/nLGykHQ10y— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) October 12, 2023

Viac k témam: Generálny tajomník OSN, Hizballáh, Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Izrael plánuje a pripravuje sa na vojnu na dvoch frontoch, Pásmo Gazy už nebude ako predtým (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.