SprávySvet

Ruské útočné operácie pri Avdijivke zlyhali, opotrebované hlavne vraj znižujú presnosť ruského delostrelectva

14.10.2023 (SITA.sk) – Kremeľ snaží vykresliť svoje útočné operácie okolo Avdijivky v Doneckej oblasti a ďalšie akcie v regióne ako zachytenie ukrajinskej operačnej iniciatívy. V najnovšej aktualizácii to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruská kontrola

Ruské zdroje tvrdili, že ruské sily pokračovali v útokoch na oblasti severne a južne od Avdijivky. Geolokačné snímky zverejnené vo štvrtok a piatok ukázali, že jednotky postupovali južne od Krasnohorivky a juhovýchodne od Pervomajského, ktoré sa nachádzajú neďaleko Avdijivky.

Ruské zdroje tiež zverejnili protichodné správy o ruskej kontrole nad veľkou koksovňou v Avdijivke. ISW nenašiel žiadne dôkazy o tom, že ruské sily kontrolujú koksovňu.

Ukrajina odráža útoky

Ukrajinská armáda informovala, že ukrajinské sily pokračujú v odrážaní ruských útokov v okolí Avdijivky. Ruský vojenský bloger poznamenal, že ukrajinské sily využívajú mínové polia na spomalenie postupu Ruska v avdijivskom smere.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Ruský dobrovoľník povedal, že opotrebované hlavne znižujú presnosť ruského delostrelectva pri Avdijivke. ISW už predtým zaznamenal sťažnosti na ruské delostrelectvo z ruských zdrojov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ruské útočné operácie pri Avdijivke zlyhali, opotrebované hlavne vraj znižujú presnosť ruského delostrelectva © SITA Všetky práva vyhradené.