Ekonomika

Majiteľ reštaurácií vydával falošné pokladničné doklady, hrozí mu pokuta až do 10-tisíc eur

18.10.2023 (SITA.sk) – Majiteľ reštaurácií v Bratislavskom kraji vydával zákazníkom falošné pokladničné doklady. Ako informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva Martina Rybanská, podvodné praktiky odhalili kontrolóri finančnej správy.

Zariadenie nemalo úložisko

Dve prevádzky najprv monitorovali v rámci skrytých nákupov a v rámci kontrolnej akcie zabezpečili celú pokladničnú sieť podnikateľa. Pri kontrole na predajných miestach kontrolóri zistili, že pokladničná sieť podnikateľa je tvorená z online registračných pokladníc.

Pokladničné doklady vydávané za prijaté tržby boli označené ako „Priebežné účty“ a boli vyhotovované na zariadení, ktoré bolo tvorené z počítača a tlačiarne, pričom v danom zariadení nebolo žiadne chránené dátové úložisko,“ uviedla Rybanská.

Pokuta až 10-tisíc eur

Celkovo finančná správa zabezpečila sedem online registračných pokladníc. Všetky zaistené pokladnice budú predmetom technickej expertízy.

Podnikateľ je podozrivý zo spáchania správneho deliktu, nakoľko prijatá tržba bola na základe falošného pokladničného dokladu. „Tiež vzniklo dôvodné podozrenie z toho, že pokladnice nespĺňali zákonom stanovené požiadavky týkajúce sa vydaných pokladničných dokladov a ukladania údajov do chráneného dátového úložiska,“ poznamenala Rybanská.

Na základe zdokumentovaných zistení hrozí podnikateľovi pokuta od 2-tisíc až do 10-tisíc eur za každú prevádzku.

Viac k témam: falošné pokladničné doklady, Reštaurácie
Zdroj: SITA.sk – Majiteľ reštaurácií vydával falošné pokladničné doklady, hrozí mu pokuta až do 10-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.