SprávySvet

Ukrajina ohrozuje raketami ATACMS muničné sklady v ruskom tyle. Moskva si bude musieť vybrať z dvoch možností

18.10.2023 (SITA.sk) – Rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré Ukrajine dodali Spojené štáty, pravdepodobne prinútia ruské velenie, aby si vybralo medzi opevnením existujúcich muničných skladov alebo ich ešte väčším rozptýlením na okupovaných územiach Ukrajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Uviedol to vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Biely dom v utorok potvrdil, že USA poslali Ukrajine rakety ATACMS po tom, ako ukrajinská armáda uviedla, že ich prvýkrát použila na bojisku. Podľa analytikov ISW dodanie rakiet ATACMS vedie k podobnej situácii, ktorá nastala v júni 2022, keď Kyjev dostal raketomety HIMARS.

Raketomety umožnili ukrajinským silám odštartovať významnú bombardovaciu kampaň. Táto kampaň podporila ukrajinské protiofenzívne operácie v Chersonskej a Charkovskej oblasti, keďže zasiahla ruské muničné sklady.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Viac k témam: ATACMS, raketový systém HIMARS, Rakety, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina ohrozuje raketami ATACMS muničné sklady v ruskom tyle. Moskva si bude musieť vybrať z dvoch možností © SITA Všetky práva vyhradené.