SprávySvet

Putina čakajú ťažké rozhodnutia. Kto doplatí na zvýšené výdavky ruskej armády najviac?

23.10.2023 (SITA.sk) – Výdavky ruskej vlády sa čoraz viac zameriavajú na vojnu proti Ukrajine. Navrhovaný rozpočet na rok 2024 počíta so zvýšením výdavkov na obranu o približne 68 % v porovnaní s rokom 2023, čo znamená, že výdavky na obranu v roku 2024 budú predstavovať približne 6 % ruského hrubého domáceho produktu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ako pripomína web Ukrajinská pravda, výdavky na školstvo a zdravotníctvo však budú zmrazené na úrovni alokácií v roku 2023, čo znamená reálne zníženie výdavkov v dôsledku inflácie.

Náklady na zdravotnú starostlivosť

Podľa analytikov z britskej spravodajskej služby ruská vláda bude musieť vyčleniť viac prostriedkov na financovanie platieb a nákladov na zdravotnú starostlivosť pre rastúci počet zranených vojakov a rodín tých, ktorí prišli o život vo vojne.

Námestník ruského ministra práce a sociálnej ochrany Alexej Vovčenko minulý týždeň povedal, že viac ako polovica vojakov, ktorí boli vážne zranení a potrebujú dlhodobú liečbu, prišla o končatiny a každý piaty potrebuje amputáciu horných končatín. Títo zranení vojaci budú takmer určite potrebovať lekársku starostlivosť po zvyšok svojho života.

Inflačný tlak

Briti taktiež pripomínajú, že neustále zvyšovanie vojenských výdavkov s vysokou pravdepodobnosťou prispeje k inflačnému tlaku v Rusku. Okrem toho ďalšie zvyšovanie vojenských výdavkov prinúti ruskú vládu robiť ťažké rozhodnutia o financovaní vojny, čo pravdepodobne zvýši finančný tlak na ruské podniky.

Britské spravodajské služby predtým odhadovali, že počty mŕtvych a vážne zranených na strane Ruska dosahujú až 190-tisíc vojakov. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva v septembri poznamenalo, že vo viacerých civilných sektoroch ruskej ekonomiky sa zvýšil nedostatok pracovníkov v dôsledku mobilizácie a brannej povinnosti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Viac k témam: HDP, Námestník ruského ministra práce a sociálnej ochrany, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Výdavky ruskej vlády, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Putina čakajú ťažké rozhodnutia. Kto doplatí na zvýšené výdavky ruskej armády najviac? © SITA Všetky práva vyhradené.