SprávySvet

Arménsky premiér Pašinjan predstavil „Križovatky mieru“, v hre je aj ukončenie nepriateľstva s Azerbajdžanom

26.10.2023 (SITA.sk) – Arménsko by mohlo súhlasiť s podmienkami komplexnej mierovej dohody s Azerbajdžanom, čím by sa po troch desaťročiach nepriateľstva ukončila trpká regionálna rivalita.

Vo štvrtok to avizoval arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorý na konferencii v Gruzínsku povedal, že jeho vláda by mohla v nadchádzajúcich mesiacoch podpísať „dohodu o mieri a vybudovaní vzťahov“ s jeho susedom. Informuje o tom spravodajský portál Politico.

Projekt „Križovatky mieru“

Pašinjan zároveň predstavil projekt „Križovatky mieru“, ktorý je určený na otvorenie cestných a železničných spojení, ktoré zablokoval konflikt s Azerbajdžanom a jeho blízkym spojencom Tureckom.

Vyjadrenia arménskeho premiéra prišli po tom, čo v septembri Azerbajdžan v rámci 24-hodinovej vojenskej operácie znovu získal kontrolu nad celým separatistickým regiónom Náhorný Karabach, o ktorý krajiny bojovali od pádu Sovietskeho zväzu.

Skutočné šance na uzavretie mieru

V utorok azerbajdžanský minister zahraničných vecí Džejhun Bajramov povedal, že rozhodujúca vojenská akcia znamená, že teraz existujú „skutočné šance na uzavretie mierovej zmluvy medzi Azerbajdžanom a Arménskom v krátkom čase“.

Tiež Politicu povedal, že jeho krajina neplánuje použiť silu na zabratie územia za medzinárodne uznanou hranicou, a to napriek tvrdeniam, že by mohol hroziť nový konflikt o dopravné trasy.

Predchádzajúce snahy Spojených štátov, Európskej únie a Ruska o mediáciu medzi dvoma bývalými sovietskymi republikami nedokázali zabrániť násiliu, pričom diskusia o otázkach, ako je dopravná konektivita a demarkácia hraníc, skončila na mŕtvom bode.

Viac k témam: Arménsky premiér, Medzinárodné vzťahy, Mierová dohoda, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Arménsky premiér Pašinjan predstavil „Križovatky mieru“, v hre je aj ukončenie nepriateľstva s Azerbajdžanom © SITA Všetky práva vyhradené.