SprávySvet

Rusko popravuje svojich vojakov ustupujúcich z ofenzívy, v niektorých jednotkách nastali vzbury 

27.10.2023 (SITA.sk) – Rusko popravuje vojakov, ktorí sa snažia stiahnuť z ofenzívy na východnej Ukrajine, tvrdí Biely dom. Niektoré z obetí, ktoré Moskva utrpela pri meste Avdijivka sú podľa Američanov „na rozkaz ich vlastných lídrov“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Nepripravení na boj

Ruskí a ukrajinskí vojaci vedú o mesto tvrdú bitku od polovice októbra. Predpokladá sa, že Rusko utrpelo značné straty. Ukrajinské odhady uvádzajú 5-tisíc ruských obetí v Avdijivke, zatiaľ čo USA hovoria, že Rusko prišlo prinajmenšom o 125 obrnených vozidiel a techniky pre viac ako jeden prápor. Hovorca ukrajinskej armády uviedol, že ruské jednotky odmietajú útočiť na ukrajinské pozície pri Avdijivke pre veľké straty a že v niektorých jednotkách nastali aj vzbury.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Mobilizované ruské sily zostávajú nedostatočne vycvičené, nedostatočne vyzbrojené a nepripravené na boj, ako to bolo počas ich minuloročnej neúspešnej zimnej ofenzívy,“ povedal vo štvrtok na brífingu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Taktika „ľudskej vlny“

Ruská armáda zjavne používa taktiku „ľudskej vlny“, keď „len hádže masy týchto zle vycvičených vojakov priamo do boja“.

„Žiadne náležité vybavenie, žiadne vedenie, žiadne zdroje, žiadna podpora. Nie je prekvapujúce, že ruské sily trpia zlou morálkou,“ dodal Kirby.

Obsadenie Avdijivky by umožnilo ruským jednotkám zatlačiť frontovú líniu späť, čo by ukrajinským silám sťažilo ďalší postup do Doneckej oblasti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Vo štvrtok tiež Spojené štáty oznámili novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Balík v hodnote 150 miliónov dolárov zahŕňa muníciu pre delostrelectvo a malé zbrane, aj protitankové zbrane.

Viac k témam: Popravy, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská protiofenzíva, Vzbura
Zdroj: SITA.sk – Rusko popravuje svojich vojakov ustupujúcich z ofenzívy, v niektorých jednotkách nastali vzbury  © SITA Všetky práva vyhradené.