SprávySvet

Čiernomorský koridor funguje napriek ruskému útoku na loď a Ukrajina robí všetko na odrazenie nájazdov

9.11.2023 (SITA.sk) – Ukrajinský vicepremiér a minister pre infraštruktúru Oleksandr Kubrakov uviedol, že alternatívny exportný koridor v Čiernom mori funguje napriek nedávnemu ruskému útoku na civilné plavidlo. Referuje o tom web news.sky.com.

Protiradarová strela

Kubrakov uviedol, že od začiatku prevádzky koridoru vyviezlo 91 lodí dovedna 3,3 milióna ton poľnohospodárskych a metalurgických produktov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako ukrajinskí predstavitelia uviedli, že ruskí vojaci v stredu večer odpálili protiradarovú strelu smerom k jednému z prístavov v ukrajinskej Odeskej oblasti, pričom zasiahli loď plaviacu sa pod libérijskou vlajkou, zabili lodivoda a zranili ďalšie štyri osoby.

Rusko bombarduje ukrajinské prístavy

Moskva v júli odstúpila od dohody sprostredkovanej OSN, ktorá zaručovala bezpečnú prepravu ukrajinského obilia cez jej čiernomorské prístavy. Odvtedy Rusko bombarduje infraštruktúru ukrajinských prístavov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Ukrajina otvorila v auguste tzv. dočasný humanitárny koridor, aby umožnila pokračovanie exportu poľnohospodárskych produktov. Kubrakov povedal, že obranné sily „robia všetko, čo je v ich silách“, aby odrazili ruské útoky.

Viac k témam: čiernomorská obilná dohoda, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský vicepremiér
Zdroj: SITA.sk – Čiernomorský koridor funguje napriek ruskému útoku na loď a Ukrajina robí všetko na odrazenie nájazdov © SITA Všetky práva vyhradené.