Ekonomika

Slovenskí exportéri rokovali so saudským ministrom hospodárstva, podľa SOPK táto návšteva prinesie nové impulzy

13.11.2023 (SITA.sk) – Slovenskí exportéri rokovali so saudským ministrom hospodárstva Faisalom Alibrahimom. Stretnutie sa uskutočnilo na záver jeho oficiálnej návštevy na Slovensku.

Export na saudský trh

Ako informovala Rada slovenských exportérov, hovorili o hospodárskej spolupráci, slovenské firmy prezentovali výrobky a služby, ktoré by chceli exportovať na saudský trh.

Z konkrétnych oblastí sa venovali energetike, téme vodíka v automobilovom priemysle ale aj leteckému priemyslu a stavebnému inžinierstvu.

„Je veľmi dôležité, ak vládni predstavitelia aktívne komunikujú priamo so súkromným sektorom a môžu z prvej ruky počuť a vidieť, čo slovenskí exportéri ponúkajú. Som rád, že pokračujeme v aktívnej práci so Saudskoarabským kráľovstvom, kde Slovensko nedávno otvorilo novú ambasádu. Teraz je rad na nás, aby sme cestovali do Rijádu a rokovali so saudskými podnikateľmi a vládou,“ uviedol predseda Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek.

Svetová výstava EXPO 2040

S vládnou delegáciou Saudskej Arábie sa stretli aj predstavitelia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).

Možnosti spolupráce identifikovali hlavne v oblasti priemyselných výrob a výpočtovej techniky, ale aj v oblasti cestovného ruchu.

Časť diskusie sa týkala aj záujmu Saudskej Arábie organizovať najbližšiu svetovú výstavu EXPO 2040.

Z hľadiska budúcnosti hodnotíme túto návštevu ako kľúčovú, pretože by mala priniesť nové impulzy,“ zhrnul na záver predseda SOPK Peter Mihók.

Viac k témam: Export, Minister hospodárstva, Rokovanie, Slovenskí exportéri, Spolupráca, svetová výstava EXPO
Zdroj: SITA.sk – Slovenskí exportéri rokovali so saudským ministrom hospodárstva, podľa SOPK táto návšteva prinesie nové impulzy © SITA Všetky práva vyhradené.