SprávySvet

Nedostatok financií podkopáva schopnosť Ukrajiny odraziť ruskú agresiu, tvrdí poradca Bieleho domu

14.11.2023 (SITA.sk) – Kongres USA by mal čo najskôr schváliť žiadosť Bieleho domu o pomoc Ukrajine, aby sa predišlo vážnym následkom pri jej obrane.

Vojenská pomoc

Ako referuje web Ukrajinská pravda, uviedol to poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Na brífingu povedal, že nedostatok amerických financií už ovplyvnil schopnosť Ukrajiny brániť sa proti rozsiahlej ruskej invázii.

Zdôraznil, že zatiaľ čo USA sú v súčasnosti stále schopné poskytnúť vojenskú pomoc, o ktorú Ukrajina žiada, plné financovanie zabezpečí konzistentnosť a účinnosť tejto podpory.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Sullivan povedal, že Ukrajine treba poskytnúť všetko nevyhnutné na to, aby získala nástroje a schopnosti, ktoré potrebuje na obranu svojho územia a napredovanie.

Nový balík pomoci

Americký prezident Joe Biden sa snaží presvedčiť Kongres USA, aby podporil pomoc Ukrajine aj Izraelu a schválil nový balík pomoci vo výške 106 miliárd dolárov, ktorý zahŕňa viac ako 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Nový predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson trvá na tom, aby balíky pomoci pre Ukrajinu a Izrael posudzoval Kongres samostatne a „ukrajinský“ balík posudzoval spolu s prostriedkami na bezpečnosť hranice s Mexikom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Americký prezident, Finančná pomoc, Izraelsko-palestínsky konflikt, Kongres USA, rusko-ukrajinský konflikt, Snemovňa reprezentantov USA, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Nedostatok financií podkopáva schopnosť Ukrajiny odraziť ruskú agresiu, tvrdí poradca Bieleho domu © SITA Všetky práva vyhradené.