SprávySvet

Vojna na Ukrajine podľa Steinmeiera neupadne do zabudnutia, momentálne by si však žiadala viac pozornosti

15.11.2023 (SITA.sk) – Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že v jeho krajine neupadne do zabudnutia vojna na Ukrajine, nech by v to ruský vodca Vladimir Putin akokoľvek dúfal.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vojna nedostáva dostatočnú pozornosť

Ako referuje web tagesschau.de, Steinmeier to povedal na nemecko-ukrajinskej konferencii o miestnom partnerstve v Lipsku, na ktorej sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ukrajina potrebuje našu podporu ešte viac teraz, keď je vojna aj na Blízkom východe a vojne na Ukrajine sa už nedostáva takej pozornosti, ktorú tak veľmi potrebuje. Putin počíta s tým, že svet zabudne na Ukrajinu,“ povedal Steinmeier, no dodal, že Nemecko takú láskavosť šéfovi Kremľa nerobí a ani neurobí.

Nezákonná a agresívna vojna

„Nezmierime sa s nezákonnou a agresívnou vojnou Ruska,“ zdôraznil nemecký prezident. Dodal, že ruským režimom nie je ohrozená len samotná Ukrajina, ale aj jej susedia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Nemecká vláda sa nedávno dohodla na zdvojnásobení rozpočtu na vojenskú pomoc Ukrajine v roku 2024. Pôvodne boli vyčlenené štyri miliardy eur, ale Berlín túto sumu navýšil na osem miliárd. Nemecko je po Spojených štátoch druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine.

Viac k témam: Nemecký prezident, podpora ukrajiny, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinský prezident, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Vojna na Ukrajine podľa Steinmeiera neupadne do zabudnutia, momentálne by si však žiadala viac pozornosti © SITA Všetky práva vyhradené.