SprávySvet

Všetkých deväť jadrových reaktorov spoločnosti Enerhoatom je pripravených na zimu, tvrdí ukrajinský minister energetiky Haluščenko

20.11.2023 (SITA.sk) – Špecialisti spoločnosti Enerhoatom, najväčšieho výrobcu elektriny na Ukrajine, dokončili plánované opravy na poslednom, deviatom reaktore ukrajinských jadrových elektrární.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Všetky reaktory nachádzajúce sa na území kontrolovanom Ukrajinou tak pracujú na plný výkon. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačovú správu Enerhoatomu.

„Niekoľko mesiacov trvajúca rozsiahla oprava jadrových elektrární bola ukončená pred začiatkom zimy a mrazmi. A to je mimoriadne dôležité, pretože práve jadrová energetika poskytuje viac ako 55 percent elektriny, ktorú krajina potrebuje. Toto je najudržateľnejšia a najstabilnejšia produkcia, ktorá umožnila nášmu energetickému systému vydržať minulú zimu. A som si istý, že tak to bude aj počas tejto vykurovacej sezóny,“ konštatoval ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Špecialisti Enerhoatomu spoločne s americkou spoločnosťou Westinghouse urobili všetko, aby zaistili, že reaktory typu VVER 440, ktoré používali ruské palivo, prešli na palivo vyrábané vo Švédsku.

Viac k témam: Jadrová elekráreň, ukrajinský minister energetiky, Vykurovacia sezóna
Zdroj: SITA.sk – Všetkých deväť jadrových reaktorov spoločnosti Enerhoatom je pripravených na zimu, tvrdí ukrajinský minister energetiky Haluščenko © SITA Všetky práva vyhradené.