SlovenskoSprávy

Čaputová bubnovala proti násiliu na deťoch, potrebná je pomoc zo strany vlády aj kultúrne zmeny (foto)

21.11.2023 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová bubnovala proti násiliu na deťoch v Centre Slniečko pre týrané a zneužívané deti pri Nitre. Hlava štátu tak učinila pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí, počas ktorého tisícky detí na Slovensku i v Čechách bubnujú, aby ich hlas bolo lepšie počuť a násilie na deťoch sa neprehliadalo. Čaputová v statuse na sociálnej sieti vyjadrila i obdiv zamestnankyniam špecializovaného centra.

Potreba efektívnejšej podpory zo strany štátu

„Pomáhať deťom, ktoré zažili takú hroznú bolesť a zranenia od svojich blízkych vyžaduje obrovské srdce, zanietenie a nekonečnú silu,“ konštatovala.

Hlava štátu doplnila, že zamestnankyne centra poukázali na potrebu efektívnejšej a lepšej podpory zo strany štátu, napríklad v podobe prepojenia právnych noriem a postupov tak, aby zneužívané deti neboli zbytočne traumatizované opakovanými výpoveďami o svojej skúsenosti pred rôznymi inštitúciami.

Násilie na deťoch

„Potrebujeme však posilniť aj prevenciu a podporovať kultúrne zmeny, ktoré znížia výskyt násilia v našej spoločnosti aj zlepšovaním schopnosti rodičov vychovávať deti bez telesných trestov. Tieto návrhy odborníčok a odborníkov Slniečka a ich partnerskej organizácie Náruč, o ktorých sme na mojej návšteve diskutovali, sú súčasťou výzvy adresovanej vláde,“ uviedla prezidentka a zdôraznila, že dané návrhy vychádzajú z dlhodobej praxe a nepochybne si zasluhujú pozornosť vlády.

„Pred násilím na deťoch nemôžeme zakrývať oči a musíme urobiť všetko pre to, aby sme mu vedeli predchádzať a obetiam dokázali čo najlepšie pomôcť,“ uzavrela Čaputová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Deti, Domáce násilie, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Čaputová bubnovala proti násiliu na deťoch, potrebná je pomoc zo strany vlády aj kultúrne zmeny (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.