SprávySvet

Rusko pravdepodobne zhromažďuje riadené strely, použiť ich môže na zničenie ukrajinskej civilnej infraštruktúry

21.11.2023 (SITA.sk) – Rusko už takmer dva mesiace nepoužilo svoje „popredné riadené strely“, ktoré vystreľuje zo svojej flotily ťažkých bombardérov. Podľa spravodajského hlásenia britského ministerstva obrany o vojne na Ukrajine pravdepodobne zhromažďuje značné zásoby týchto zbraní.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Je pravdepodobné, že Moskva použije tieto rakety, ak sa rozhodne zopakovať vlaňajšiu zimnú kampaň na zničenie ukrajinskej civilnej infraštruktúry. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

Ministerstvo na platforme X tiež uviedlo, že Rusko cez víkend poslalo na Ukrajinu zhruba 50 dronov Šáhid, ktoré primárne smerovali na Kyjev. Podľa rezortu to bolo na dvoch osiach: od Kurska na východe a od Krasnodaru na juhovýchode.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 21 November 2023.

Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/u5M50Sfnzr

🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/aFWIQWgLoL
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) November 21, 2023

Jedným z cieľov Ruska bolo pravdepodobne degradovať ukrajinskú protivzdušnú obranu a sformovať bojový priestor pred akoukoľvek koordinovanou zimnou kampaňou útokov proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre,“ uvádza Londýn.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Viac k témam: Protivzdušná obrana, rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok
Zdroj: SITA.sk – Rusko pravdepodobne zhromažďuje riadené strely, použiť ich môže na zničenie ukrajinskej civilnej infraštruktúry © SITA Všetky práva vyhradené.