SprávySvet

KĽDR hlási úspešné vypustenie špionážneho satelitu, Južná Kórea reaguje pozastavením dohody o znížení napätia (foto)

22.11.2023 (SITA.sk) – Severná Kórea vyhlásila, že úspešne vypustila na obežnú dráhu špionážny satelit. Južná Kórea na toto konanie reagovala čiastočným pozastavením dohody s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) o znížení napätia z roku 2018 a obnoví letecký dohľad na hranici.

Na obežnú dráhu sa dostal v noci

Severokórejský Národný úrad pre leteckú a kozmickú technológiu oznámil, že špionážny satelit dostali na obežnú dráhu v utorok v noci, zhruba 12 minút po štarte. Satelit podľa neho pomôže zlepšiť pripravenosť KĽDR na vojnu tvárou v tvár „nebezpečným vojenským ťahom nepriateľov“.

Severná Kórea podľa úradu čoskoro vypustí niekoľko ďalších špionážnych satelitov na lepšie monitorovanie Južnej Kórey a ďalších oblastí.

Tvrdenie KĽDR sa nedalo nezávisle overiť. Pentagon tvrdí, že úspešnosť letu posudzuje, a Japonsko zase uviedlo, že zatiaľ nemajú žiadne potvrdenie o tom, že by sa severokórejská družica dostala na orbitu. Spojené štáty a ich spojenci zároveň krok Pchjongjangu odsúdili.

Je satelit iba krytím pre testy rakiet?

KĽDR zakazujú vypúšťanie satelitov rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, keďže je to vnímané ako krytie pre testy technológií rakiet dlhého doletu. Severná Kórea argumentuje, že má suverénne a legitímne práva na vysielanie satelitov na obežnú dráhu, aby mohla čeliť tomu, čo nazýva zintenzívňujúcimi sa vyhrážkami zo strany USA a spojencov.

Námestník juhokórejského ministra obrany Ho Tche-kun na brífingu odvysielanom v televízii povedal, že vypustenie satelitu je vážnou severokórejskou provokáciou, ktorá ohrozuje národnú bezpečnosť Južnej Kórey. Soul preto reaguje čiastočným pozastavením spomenutej dohody.

Dohoda z roku 2018 pozastavená

Ako dodal, na základe pevného vojenského spojenectva s USA Južná Kórea „okamžite a prísne potrestá“ Severnú Kóreu, ak juhokórejský krok využije ako zámienku na spustenie ďalšej provokácie.

Dohoda z roku 2018, ktorú Soul a Pchjongjang uzavreli počas krátkeho obdobia zlepšovania vzťahov, vytvorila nárazníkové a bezletové zóny popri vysoko stráženej hranici medzi Kóreami.

Podľa dohody boli krajiny povinné zastaviť vzájomný letecký prieskum v prvej línii aj cvičenia ostrej streľby a odstrániť niektoré zo svojich strážnych stanovíšť a nášľapných mín v pohraničných oblastiach.

Viac k témam: Rakety, špionážny satelit, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – KĽDR hlási úspešné vypustenie špionážneho satelitu, Južná Kórea reaguje pozastavením dohody o znížení napätia (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.