SlovenskoSprávy

Trestná politika je nastavená represívne a nie prevýchovne. Sadzby treba harmonizovať, tvrdí minister Susko (foto)

24.11.2023 (SITA.sk) – Trestná politika je nastavená represívne, nie prevýchovne. Uviedol to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý v Prahe diskutoval s českým ministrom spravodlivosti Pavlom Blažekom a vymenili si informácie o aktuálnych krokoch v rezortoch.

Susko informoval českého ministra o legislatívnych plánoch a zhodli sa, že v oblasti trestnej politiky majú obe krajiny neeurópske trestné sadzby, a z tohto dôvodu aj preplnené väznice. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti SR.

Harmonizovanie trestných sadzieb

Susko tak informoval o ambícii harmonizovať trestné sadzby na Slovensku s výnimkou trestných sadzieb pri trestných činoch proti životu a zdraviu.

„Zmenou trestnej politiky nadväzujeme na legislatívne zámery predchádzajúcej vlády a zároveň reagujeme na rozhodnutia Ústavného súdu SR a Európskeho súdu pre ľudské práva, či už ide o nezákonnú väzbu alebo právnu nadkvalifikáciu,“ uviedol Susko a rovnako spomenul dôležitosť posilňovania alternatívnych trestov a restoratívnej justície.

Spolupráca v rámci V4

Susko počas stretnutia s českým partnerom ocenil nadštandardné vzťahy medzi našimi krajinami a vyjadril záujem o výmenu skúseností v otázkach justície. Dôležité z hľadiska vyjednávacej pozície je podľa neho aj obnovenie spolupráce v rámci krajín V4.

Viac k témam: český minister spravodlivosti, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister spravodlivosti, preplnené väznice, restoratívna justícia, Trestná politika
Zdroj: SITA.sk – Trestná politika je nastavená represívne a nie prevýchovne. Sadzby treba harmonizovať, tvrdí minister Susko (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.