SprávySvet

Ciele Ruska na Ukrajine „môžu byť expanzívnejšie“, než sa predpokladalo. Putin si stále stojí za maximalistickými cieľmi

11.12.2023 (SITA.sk) – Ciele Ruska „ďaleko presahujú“ udržanie dobytého ukrajinského územia. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorých môžu byť ciele Moskvy „ešte rozsiahlejšie“, než sa pôvodne predpokladalo.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

ISW citoval nedávne vyhlásenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej, ktorá zopakovala požiadavku Kremľa na „úplnú politickú kapituláciu Ukrajiny“ a to, aby Kyjev „prijal vojenské a územné požiadavky Ruska“.

Stop dodávkam zbraní

Zacharovová uviedla, že „riešenie“ na Ukrajine možno dosiahnuť len vtedy, ak Západ prestane dodávať Kyjevu zbrane a ukrajinské jednotky sa stiahnu z území, o ktorých Rusko tvrdí, že ich anektovalo. Zdôraznila tiež často opakované tvrdenie Ruska, že na Ukrajinu vtrhlo kvôli „demilitarizácii“ a „denacifikácii“.

Pôvodné ciele stále platia

ISW uviedol, že vyjadrenia Zacharovovej „jasne zdôrazňujú skutočnosť, že pôvodné ciele ruskej invázie na Ukrajinu sa nezmenili a že ruský vodca Vladimir Putin nemá v úmysle ukončiť vojnu, pokiaľ nebudú dosiahnuté jeho maximalistické ciele“.

Rusko zároveň nemá v úmysle začať seriózne rokovania s Ukrajinou „v dobrej viere“, uviedli analytici.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Viac k témam: hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí, Humanitárna pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Vojenská pomoc Ukrajine, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ciele Ruska na Ukrajine „môžu byť expanzívnejšie“, než sa predpokladalo. Putin si stále stojí za maximalistickými cieľmi © SITA Všetky práva vyhradené.