SprávySvet

Európski lídri sa dohodli na začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom, Orbán sa od rozhodnutia dištancuje

14.12.2023 (SITA.sk) – Lídri členských štátov Európskej únie (EÚ) sa po hodinách rokovaní dohodli na začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom. Ako na svojej webstránke informuje denník The Guardian, na platforme X to oznámil predseda Európskej rady Charles Michel.

Signál nádeje

Európski lídri sa podľa neho tiež dohodli, že udelia Gruzínsku status kandidátskej krajiny. Únia tiež začne rokovania s Bosnou a Hercegovinou, „keď sa dosiahne potrebný stupeň súladu s kritériami členstva“. Zároveň „vyzvala (Európsku) Komisiu, aby do marca podala správu s cieľom prijať takéto rozhodnutie“, napísal Michel.

Je to jasný signál nádeje pre ich ľudí a pre náš kontinent,“ dodal predseda Európskej rady.

The European Council has decided to open accession negotiations with Ukraine & Moldova. #EUCO granted candidate status to Georgia. And the EU will open negotiations with Bosnia and Herzegovina once the necessary degree of compliance with the membership criteria is reached and…
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 14, 2023

Budapešť sa dištancuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na oznámenie reagoval so slovami, že je „to víťazstvo pre Ukrajinu. Víťazstvo pre celú Európu. Víťazstvo, ktoré motivuje, inšpiruje a posilňuje“.

Naopak maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa vehementne staval proti začatiu rozhovorov s Ukrajinou, na Facebooku zverejnil video, v ktorom vyhlásil, že Maďarsko svoju pozíciu v tejto otázke nezmenilo, ale zvyšných 26 štátov EÚ na tom trvalo a výsledkom toho je, že sa od tohto rozhodnutia Budapešť dištancuje.

Viac k témam: Maďarský premiér, Moldavsko, Predseda Európskej rady, Ukrajina, Ukrajinský prezident, Vstup do EÚ
Zdroj: SITA.sk – Európski lídri sa dohodli na začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom, Orbán sa od rozhodnutia dištancuje © SITA Všetky práva vyhradené.