SlovenskoSprávy

Progresívci a KDH sa podľa Matoviča dohodli s Pellegrinim, aby mali voľné sviatky (video)

20.12.2023 (SITA.sk) – Predseda opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič kritizuje predstaviteľov opozičných strán Progresívne Slovensko (PS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktorí sa podľa neho dohodli s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) na skrátení rozpravy v parlamente, aby mohli ísť na sviatky, na dovolenky či k rodine.

Prijatie zmien Trestného zákona

Na tlačovej besede poukázal na to, že na protestoch proti vláde hlásajú, že urobia všetko pre to, aby skomplikovali prijatie zmien Trestného zákona. Reálne to podľa neho ale nerobia. Argumentoval i tým, že krátko pred rokovaním bol stiahnutý podpis pod pozmeňujúcim návrhom, ktorý mohol predĺžiť rozpravu.

Toto je najväčšie zlyhanie opozície, aké som ja kedy zažil za celý môj pobyt v parlamentnej politike,“ konštatoval Matovič. Zdôraznil, že nejde o to, či bude rozpočtové provizórium, ale o to, či a dokedy budeme žiť v právnom štáte. Ostatní opoziční lídri podľa neho rezignovali na svoje verejné sľuby, verejný záujem a aj na zdravý rozum.

Hnutia odmietajú akékoľvek dohody

Vyzval poslancov PS a KDH, aby urobili krok späť a napravili chybu. Poslanec Gábor Grendel dodal, že ich hnutie odmieta akékoľvek takéto dohody. Sú odhodlaní urobiť všetko pre to, aby návrhy, s ktorými nesúhlasia, neboli prerokované do tohto piatku (22. decembra) tak, ako to mal v úmysle Pellegrini.

Úrad špeciálnej prokuratúry by bolo podľa Matoviča možné zachovať o skoro pol roka dlhšie, keby opoziční poslanci natiahni diskusiu k štátnemu rozpočtu.

Na tlačovej besede pripomenul, že podľa rokovacieho poriadku nie je možné obmedzovať dĺžku vystúpení poslancov pri diskusii o rozpočte. V tejto súvislosti by podľa Matoviča bolo možné urobiť „absolútnu obštrukciu“ natiahnutím rozpravy na niekoľko mesiacov. Dodal, že s návrhom na natiahnutie rozpravy oslovili všetky opozičné strany.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: hlasovanie poslancov, Opozícia, predseda hnutia Slovensko, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Progresívci a KDH sa podľa Matoviča dohodli s Pellegrinim, aby mali voľné sviatky (video) © SITA Všetky práva vyhradené.