SprávySvet

Väčšina obyvateľstva Gazy opustila svoje domovy, od začiatku vojny zomrelo viac ako 20-tisíc Palestínčanov

22.12.2023 (SITA.sk) – Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas podľa predstaviteľov zdravotníkov v Pásme Gazy zomrelo už viac ako 20-tisíc Palestínčanov. Ide o takmer jedno percento predvojnovej populácie tohto územia. Za približne desať týždňov vojny zároveň svoje domovy opustilo viac ako 80 percent obyvateľstva Gazy.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Podľa piatkovej správy palestínskeho rezortu zdravotníctva v Pásme Gazy v dôsledku bojov o život prišlo 20 057 ľudí. Rezort v predošlých správach konštatoval, že zhruba dve tretiny obetí tvoria ženy a deti. Ministerstvo nerozlišuje medzi civilnými obeťami a obeťami z radov militantov.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva je súčasťou vlády vedenej Hamasom, ale zahŕňa lekárov a štátnych zamestnancov, ktorí nie sú pridružení k tejto skupine. Jeho údaje o obetiach z predchádzajúcich vojen sa potvrdili pri kontrole OSN, nezávislých vyšetrovaniach a dokonca aj pri izraelských výpočtoch.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: civilné obete, Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Väčšina obyvateľstva Gazy opustila svoje domovy, od začiatku vojny zomrelo viac ako 20-tisíc Palestínčanov © SITA Všetky práva vyhradené.