SprávySvet

Schengen sa rozrástol o dve krajiny, ich vstup blokovalo Rakúsko pre obavy z migrácie

29.12.2023 (SITA.sk) – Bulharsko a Rumunsko dosiahli súhlas so svoji prijatím do schengenského priestoru, v ktorom je možné cestovať bez hraničných kontrol. Členmi priestoru sa stanú od marca budúceho roka, ale najprv bude možné z oboch krajín na územie ostatných členov Schengenu bez kontrol cestovať len leteckou a námornou dopravou. Informoval o tom vo štvrtok bulharský premiér Nikolaj Denkov.

Blokovanie vstupu Rakúskom

Vstup Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru blokovalo Rakúsko pre obavy z nelegálnej migrácie, ale v princípe dosiahlo so Sofiou a Bukurešťou dohodu.

„Rokovania s Rakúskom budú kombinované s podstatnou podporou Európskej komisie pri ochrane vonkajších hraníc s Tureckom a Srbskom s cieľom zredukovať tok nelegálnych migrantov do Európy,“ dodal Denkov.

Politická dohoda

Predseda rumunskej vlády Marcel Ciolacu tiež potvrdil prijatie jeho krajiny do schengenského priestoru. „Máme o tom politickú dohodu!“, uviedol Ciolacu na Facebooku. „Od marca budúceho roka budú Rumuni využívať výhody schengenského priestoru pri cestách leteckou a námornou dopravou,“ konštatoval.

Rakúsko v závere roku 2022 vetovalo prijatie Rumunska a Bulharska do Schengenu, hoci v rovnakom čase súhlasilo so vstupom Chorvátska.

Viac k témam: Bulharský premiér, Rumunský premiér, Schengen
Zdroj: SITA.sk – Schengen sa rozrástol o dve krajiny, ich vstup blokovalo Rakúsko pre obavy z migrácie © SITA Všetky práva vyhradené.