SlovenskoSprávy

Peter Pellegrini oficiálne ohlásil svoju kandidatúru za prezidenta. Slovensko vraj potrebuje pokoj (video)

19.1.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 19. januára, 17:26

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) oficiálne ohlásil svoju kandidatúru za prezidenta. V marcových prezidentských voľbách sa bude uchádzať o post hlavy štátu, oznámil v piatok v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Zdôraznil, že chce byť skutočným zástupcom všetkých slovenských občanov. K tomuto kroku sa rozhodol aj preto, že sa dlhodobo teší podpore ľudí a cíti voči nim obrovský záväzok.

„Sebavedomé a hrdé Slovensko musí byť pre prezidenta na prvom mieste. Takýto má byť prezident, nie koaličný, nie opozičný,“ povedal.

Vzdá sa ostatných funkcií

V prípade, že sa Pellegrini stane prezidentom, vzdá sa funkcie predsedu strany Hlas-SD aj funkcie predsedu Národnej rady SR.

„Najvyššia ústavná funkcia v Slovenskej republike si jednoducho vyžaduje, aby prezident nebol priamym aktérom straníckych súbojov a aby vďaka svojej nadstraníckosti požíval dôveru aj u ľudí iného politického presvedčenia,“ prízvukoval.

Funkcia predsedu parlamentu patrí podľa koaličnej zmluvy strane Hlas-SD, preto do nej navrhne jedného z dvoch členov strany, ktorí získali vo voľbách od ľudí najviac hlasov. „Mojím kandidátom na tento post preto bude buď Denisa Saková alebo Richard Raši,“ vyhlásil.

Predsedníctvo strany Hlas-SD už prezidentskú kandidatúru svojho šéfa schválilo. Ak bude Pellegrini slovenským prezidentom, nebude ho počas výkonu funkcie sprevádzať prvá dáma ani iná osoba. „Ja s nikým nezdieľam spoločnú domácnosť,“ povedal.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nebude prezidentom médií

Prezident musí podľa jeho slov dôstojne komunikovať s domácimi i svetovými médiami, pretože jeho povinnosťou je obhajovať slovenské záujmy a dôstojne reprezentovať celú krajinu.

„Ale nemá byť prezidentom médií. Prezident musí požívať úctu v zahraničí, pretože bez rešpektu svetových štátnikov bude stáť bokom na fórach, na ktorých sa rodí svetová politika. Ale musí byť prezidentom Slovenska, nie prezidentom zahraničia,“ povedal Pellegrini.

Ako pokračoval, národnoštátne záujmy Slovenskej republiky musia byť pre prezidenta dôležitejšie ako potlesk elít, oslavovanie médií či potľapkanie po pleci od svetových lídrov. Zároveň však zdôraznil, že jeho prípadným zvolením do funkcie prezidenta sa nič nezmení na základnom zahranično-politickom ukotvení Slovenska.

„Osobne budem garantom, že Slovenská republika ostane pevnou súčasťou Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Ale budem presadzovať suverénnu zahraničnú politiku, ktorá obhajuje predovšetkým slovenské národnoštátne záujmy. Hrdé a sebavedomé Slovensko bude pre mňa vždy na prvom mieste,“ povedal Pellegrini.

Slovensko už potrebuje pokoj

Prezident musí mať podľa neho tiež dlhodobú víziu pre svoju vlasť a pomáhať ju aj napĺňať. Zároveň má vedieť dostať za jeden stôl znepriatelené strany, ak si to situácia vyžaduje a nájsť cestu, ako všetkých ľudí na Slovensku spájať, povedal.

„Koncepcia prezidenta ako protiváhy voči vláde je absolútne pomýlená a sľubuje nám len jedno – pokračovanie trvalého konfliktu medzi najvyššími ústavnými inštitúciami,“ vyhlásil Pellegrini a hovoril ďalej o troch Svätoplukových prútoch, zjednotenom a súdržnom národe.

Ako dodal, jeho víziou je silný a starostlivý štát a sociálne spravodlivá spoločnosť. Pri oznamovaní kandidatúry svietil na plátne v sále slogan „Slovensko už potrebuje pokoj.“

Viac k témam: Predseda parlamentu, Predseda strany Hlas-SD, prezidentská kandidatúra, Prezidentské voľby
Zdroj: SITA.sk – Peter Pellegrini oficiálne ohlásil svoju kandidatúru za prezidenta. Slovensko vraj potrebuje pokoj (video) © SITA Všetky práva vyhradené.