SprávySvet

Rusko zrejme prepracúva aspekty protivzdušnej obrany a vo viacerých oblastiach obmedzuje mobilný internet

30.1.2024 (SITA.sk) – Rusko zrejme prepracúva aspekty jeho protivzdušnej obrany v dôsledku pokračujúcich ukrajinských útokov dronmi na ruskom území, pričom obmedzuje mobilné pripojenie. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý cituje spravodajský portál Kyiv Independent.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruské noviny Kommersant v pondelok informovali, že ruské ministerstvo digitálneho rozvoja nariadilo miestnym úradom v Novgorodskej, Leningradskej a Pskovskej oblasti, aby až do 30. júna zablokovali internetové pripojenie 4G LTE, aby ruskí predstavitelia mohli „doladiť“ systémy protidronovej a protivzdušnej obrany.

V daných oblastiach podľa ISW hlásili narušenia internetových služieb 4G LTE počas 25. až 30. januára, čo možno súvisí s technickými úpravami „rádiofrekvenčného spektra“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Podľa Kommersantu podobné zmeny zavádza aj Voronežská oblasť. Zmeny naplánovali na federálnej úrovni a zrejme ich nasledujú mnohé ruské federálne subjekty. Útoky dronmi na ruskom území sa v ostatných mesiacoch zintenzívnili.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Rusko zrejme prepracúva aspekty protivzdušnej obrany a vo viacerých oblastiach obmedzuje mobilný internet © SITA Všetky práva vyhradené.