SlovenskoSprávy

Kto vystrieda Zuzanu Čaputovú? Medzi 11 mužskými kandidátmi je Matovič, Danko aj Harabin

31.1.2024 (SITA.sk) – O post hlavy štátu sa uchádza v prezidentských voľbách 11 kandidátov. Sú nimi Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Igor Matovič, Štefan Harabin, Ján Kubiš, Andrej Danko, Patrik Dubovský, Kriszstian Forró, Marian Kotleba, Róbert Švec a Milan Náhlik. V zozname kandidátov nie je žiadna žena, hoci pôvodne svoju kandidatúru a zber podpisov ohlásili Marta Čurajová a Beáta Janočková.

Kandidátku bolo možné podať do polnoci 30. januára. Podmienkou bolo získať aspoň 15-tisíc podpisov od občanov starších ako 18 rokov, alebo minimálne 15 podpisov poslancov Národnej rady SR. Ako posledný podal kandidátku už tradične predseda hnutia Slovensko Igor Matovič, a to päť minút pred dvanástou. Tvrdí, že ide o symboliku toho, že aj na Slovensku bije o päť minút dvanásť.

Favoritmi volieb sú podľa volebných prieskumov Peter Pellegrini, ktorého podporujú koaličné strany Hlas-SD a Smer-SD a Ivan Korčok, ktorého podporuje časť opozície. Prvé kolo prezidentských volieb bude 23. marca, termín pre druhé kolo je stanovený na 6. apríla.

Viac k témam: Kandidáti, Podpredseda strany Hlas-SD, predseda hnutia Slovensko, Predseda SNS, Prezidentské voľby
Zdroj: SITA.sk – Kto vystrieda Zuzanu Čaputovú? Medzi 11 mužskými kandidátmi je Matovič, Danko aj Harabin © SITA Všetky práva vyhradené.