Ekonomika

Mega dohoda pre Pchongjang, akt zúfalstva zo strany Ruska. Ako sa Severná Kórea snaží oživiť ekonomiku vývozom zbraní

3.2.2024 (SITA.sk) – Severokórejské hospodárstvo bude profitovať z dohody s Ruskom o dodávkach zbraní pre ruskú vojnu na Ukrajine.

Ako referuje nemecký web Deutsche Welle, ekonomike Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) stláčanej nadol západnými sankciami to poskytne vzpruhu.

Návrat k hospodárskemu rastu

Očakáva sa, že tento rok sa Severná Kórea, najizolovanejší štát sveta, po prvý raz od čias spred pandémie COVID-19 vráti k hospodárskemu rastu, keďže dodávky zbraní na podporu ruskej invázie na Ukrajinu doplnia štátnu kasu.

Podľa juhokórejskej rozviedky Severná Kórea od augusta minulého roka uskutočnila desať dodávok zbraní do Ruska s celkovým počtom asi milión kusov delostreleckej munície.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa iných zdrojov Pchjongjang dodal Moskve tiež balistické rakety, no KĽDR i Rusko to popierajú.

Lockdowny z dôvodu pandémie COVID-19 a medzinárodné sankcie uvalené v roku 2016 v súvislosti s jadrovým programom Pchjongjangu poškodili severokórejský export uhlia do Číny.

Tieto dve krízy zhoršili vážne ťažkosti v KĽDR, kde 60 % populácie žije pod hranicou chudoby.

Päť rokov ekonomickej recesie

Severokórejská ekonomika, ktorej hodnota bola predvlani podľa juhokórejskej centrálnej banky len 24,5 miliardy dolárov, je v ostatných piatich rokoch v recesii.

Dohoda o dodávkach zbraní do Ruska však pomôže krajine vrátiť sa v roku 2024 k rastu ekonomiky na úrovni okolo 1 %, povedala pre Deutsche Welle Anvita Basu, analytička zo spoločnosti Fitch Solutions.

Podotkla však, že prognóza je približná, nakoľko Pchjongjang nezverejňuje svoje ekonomické údaje.

Basu označila transfer munície za „mega dohodu“ pre Pchjongjang a uviedla, že ide jednoznačne o „akt zúfalstva“ zo strany Ruska, ktoré je v dôsledku rozpútania vojny na Ukrajine čoraz viac globálne izolované.

Zbrojárstvo a poľnohospodárstvo

Severokórejský obranný sektor je jedným z najväčších zamestnávateľov v krajine. Odhaduje sa, že v ňom pracujú zhruba dva milióny ľudí z 26-miliónovej populácie.

Tento sektor spolu s poľnohospodárstvom najvýznamnejšie „ťahá“ severokórejskú ekonomiku.

KĽDR bola pôvodne len dodávateľ pre vlastnú armádu, no neskôr našla pre svoje zbrane a muníciu niekoľko kľúčových zahraničných zákazníkov – väčšinou bývalé sovietske krajiny alebo štáty subsaharskej Afriky.

Väčšina komponentov do zbraní sa dováža z iných prísne sankcionovaných krajín vrátane Číny a Iránu.

Ľudia z toho nebudú profitovať

Napriek dôležitosti obranného sektora je Basu skeptická voči tomu, že obyčajní Severokórejčania budú mať prospech z dohody o zbraniach s Ruskom.

Krajina je už mnoho rokov silne odkázaná na zahraničnú pomoc pri zabezpečovaní potravín a mnoho ľudí trpí podvýživou a inými zdravotnými problémami.

„Je pravdepodobné, že (bežní občania) veľa nezískajú, pretože Severná Kórea zostáva autokratickým štátom s množstvom korupcie,“ skonštatovala Basu.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, zbraní
Zdroj: SITA.sk – Mega dohoda pre Pchongjang, akt zúfalstva zo strany Ruska. Ako sa Severná Kórea snaží oživiť ekonomiku vývozom zbraní © SITA Všetky práva vyhradené.