SprávySvet

Na Ukrajine zahynuli dvaja francúzski humanitárni pracovníci, ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského veľvyslanca

5.2.2024 (SITA.sk) – Francúzske ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského veľvyslanca pre úmrtia dvoch francúzskych občanov pracujúcich pre mimovládne organizácie na Ukrajine.

Humanitárni pracovníci zahynuli pri ruských útokoch vo štvrtok v meste Beryslav pri frontovej línii severne od rieky Dnipro. Traja ďalší francúzski občania utrpeli pri útokoch zranenia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Deň po útokoch francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné na sociálnej sieti X napísal, že „Ruské barbarstvo sa zameralo na civilistov na Ukrajine… Rusko sa bude musieť zodpovedať za svoje zločiny“.

Prezident Emmanuel Macron, ktorý v nadchádzajúcich týždňoch plánuje cestu do Kyjiva, útok odsúdil ako „zbabelý a poburujúci“.

Francúzske ministerstvo zahraničia podľa svojho vyhlásenia využije predvolanie veľvyslanca aj na „odsúdenie návratu dezinformácií namierených proti Francúzsku“.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Na Ukrajine zahynuli dvaja francúzski humanitárni pracovníci, ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského veľvyslanca © SITA Všetky práva vyhradené.