SprávySvet

Rakovinu kráľa Karola III. zistili našťastie skoro, tvrdí premiér Sunak. Palác však neposkytol detaily o druhu ochorenia

6.2.2024 (SITA.sk) – Britský premiér Rishi Sunak bol podľa svojich slov „šokovaný a smutný“ zo správy, že kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu, ale zároveň mu odľahlo, že ochorenie zistili skoro. Ako povedal v rozhovore v rozhlase BBC, on ako predseda vlády s panovníkom bude komunikovať tak ako doteraz.

Podrobnosti o druhu ochorenia sú neznáme

„Budeme na neho myslieť a modliť sa zaňho. Mnohých rodín v krajine, ktoré toto počúvajú, sa dotkla tá istá vec a vedia, čo to pre všetkých znamená. Takže mu budeme len priať a dúfajme, že sa z toho dostane čo najrýchlejšie,“ povedal Sunak.

Buckinghamský palác v pondelok informoval, že 75-ročnému kráľovi diagnostikovali rakovinu. Ochorenie mu zistili pri nedávnom vyšetrení zväčšenej prostaty a už sa naň lieči. Podrobnosti o tom aký druh rakoviny panovník má, v akom je štádiu a aká je prognóza jeho liečby, palác nezverejnil.

Pozastavil verejné povinnosti

Karol III., ktorý vládne menej ako 18 mesiacov, pre svoju diagnózu pozastavil všetky verejné povinnosti, ale bude pokračovať so štátnymi povinnosťami vrátane pravidelných stretnutí s premiérom. Ponechá si aj svoje ústavné úlohy ako hlava štátu.

A statement from Buckingham Palace: https://t.co/zmYuaWBKw6
📷 Samir Hussein pic.twitter.com/xypBLHHQJb

— The Royal Family (@RoyalFamily) February 5, 2024
 Očakáva sa však, že jeho manželka kráľovná Camilla a syn William prevezmú časť verejných záväzkov panovníka počas jeho liečby. Kráľ „zostáva úplne pozitívny, pokiaľ ide o jeho liečbu, a teší sa na čo najskorší návrat do plnej verejnej služby“, uviedol v pondelok palác.

Charles sa odklonil od tradície kráľovskej rodiny mlčať o svojom zdraví, keď otvorene hovoril o jeho problémoch s prostatou. Odhalenie informácií o jeho diagnóze s rakovinou, hoci obmedzených, je tiež prerušenie tradície.

Viac k témam: Britský premiér, Rakovina
Zdroj: SITA.sk – Rakovinu kráľa Karola III. zistili našťastie skoro, tvrdí premiér Sunak. Palác však neposkytol detaily o druhu ochorenia © SITA Všetky práva vyhradené.