SprávySvet

Tisícky farmárov protestujú už aj naprieč Španielskom, vyzývajú na zmeny v poľnohospodárskej politike Európskej únie

7.2.2024 (SITA.sk) – Tisícky farmárov v Španielsku už druhým dňom protestovali s traktormi naprieč krajinou, pričom vyzývali na zmeny v poľnohospodárskej politike Európskej únie a opatrenia na boj s vysokými výrobnými cenami a proti vážnemu suchu.

Protesty zablokovali hlavné cesty

Protesty zablokovali niekoľko hlavných diaľnic a na krátko odrezali prístup k prístavu Castellón a letisku Jerez. Štátna tlačová agentúra Efe informovala, že tisíc traktorov sa pomaly približovalo k centru mesta Barcelona, čo spôsobilo veľké dopravné zápchy.

Protesty, ktoré odrážajú nálady šíriace sa po Európe, nepodporili tri hlavné španielske poľnohospodárske organizácie, ktoré zvolali na demonštrácie v nadchádzajúcich dňoch. Niektoré médiá spájajú protesty z utorka a stredy s konzervatívnymi skupinami.

Naplánovaný veľký protest v Madride

Zatiaľ ich nesprevádzal žiaden vážny incident. Očakáva sa, že protesty budú pokračovať aj počas ďalších týždňov a 21. februára je naplánovaný veľký protest v Madride. Ministerstvo poľnohospodárstva v utorok oznámilo pomoc v objeme 270 miliónov eur pre 140-tisíc farmárov ako kompenzáciu za problémy v dôsledku sucha a vojny na Ukrajine.

Premiér Pedro Sánchez sa zaviazal, že pomôže farmárom a ich žiadosti predloží v Európskej únii. Tá už v ostatných dňoch oznámila ústupky v oblasti životného prostredia či použitia pesticídov, ktoré majú upokojiť protesty aj v ďalších krajinách, ako napríklad vo Francúzsku, v Poľsku alebo Grécku.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protest farmárov vo Francúzsku (fotografie)

Viac k témam: Protest, protesty farmárov, protesty v Španielsku, rusko-ukrajinský konflikt, Španielsky premiér
Zdroj: SITA.sk – Tisícky farmárov protestujú už aj naprieč Španielskom, vyzývajú na zmeny v poľnohospodárskej politike Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.