SprávySvet

Putin by v Bielom dome uprednostnil Bidena, označil ho za „predvídateľnejšieho“

15.2.2024 (SITA.sk) – Rusko by podľa jeho vodcu Vladmira Putina uprednostnilo, ak by americké prezidentské voľby znova vyhral Joe Biden, ktorý je skúsenejší ako jeho rival Donald Trump.

Šéf Kremľa v rozhovore s reportérom ruskej štátnej televízie povedal, že bude spolupracovať s akýmkoľvek zvoleným americkým lídrom, ale víťazstvo súčasného prezidenta by bolo lepšie, lebo je „skúsenejší, predvídateľnejší, je to politik starej formácie“.

Prvé vyjadrenie k tejte téme

Je to jeho prvé vyjadrenie na margo nadchádzajúcich amerických volieb.

„Verím, že pozícia súčasnej administratívy je veľmi chybná a nesprávna, a povedal som o tom prezidentovi Bidenovi,“ vyjadril sa tiež Putin o americkej vláde.

Ruského vodcu sa spýtali aj na víkendové vyjadrenie Trumpa o tom, že v prípade znovuzvolenia na post hlavy štátu bude nabádať Rusko, aby urobilo „čokoľvek do pekla chce“ ktorejkoľvek členskej krajine Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorá nedodržiava pravidlá o výdavkoch na obranu. Putin na to reagoval so slovami, že je na USA, aby určili svoju rolu v aliancii, a Trumpove tvrdenia sú v súlade s jeho politikou v úrade prezidenta, keď tlačil na spojencov v NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu.

„Má svoj vlastný názor na to, ako by sa mali rozvíjať vzťahy so spojencami. Z jeho pohľadu to má určitú logiku, zatiaľ čo z pohľadu Európanov to nemá žiadnu logiku a chceli by, aby USA naďalej vykonávali niektoré funkcie, ktoré plnili od vzniku NATO bezplatne,“ komentoval Putin.

Nástroj zahraničnej politiky

NATO označil za nástroj zahraničnej politiky Spojených štátov a dodal, že „ak si USA myslia, že už tento nástroj nepotrebujú, je na nich, aby sa rozhodli“.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú na najnižšej úrovni od studenej vojny po tom, čo Putin v roku 2022 spustil inváziu na Ukrajinu, pripomína agentúra AP. Putin vyhlásil, že vojakov na Ukrajinu poslal, aby ochránili rusky hovoriacich obyvateľov a zabránili hrozbe pre ruskú bezpečnosť, ktorú predstavuje ukrajinské úsilie dostať sa do NATO.

Zároveň vyhlásil, že Moskva bola nútená konať po tom, čo Ukrajina a jej spojenci odmietli splniť dohodu z roku 2015 o udelení ďalších právomocí separatistickým územiam na východe Ukrajiny.

„Môžeme len ľutovať, že sme nekonali skôr, mysliac si, že máme do činenia so slušnými ľuďmi,“ povedal Putin.

Viac k témam: americké prezidentské voľby, Americký prezident, bývalý americký prezident, Kandidáti, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Putin by v Bielom dome uprednostnil Bidena, označil ho za „predvídateľnejšieho“ © SITA Všetky práva vyhradené.