SlovenskoSprávy

Čaputová nemá dôvod ponáhľať sa s menovaním Pavla Gašpara za šéfa SIS, podľa Tomáša ide o nomináciu premiéra

18.2.2024 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová nemá dôvod ponáhľať sa s prípadným menovaním Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) . Uviedla to v relácii Na telo televízie Markíza.

Zopakovala, že ide o nové meno a nik sa s ňou o tom predtým nebavil. Zároveň poznamenala, že vláda jej pripravuje mnohé iné zadania, ktorými sa potrebuje zaoberať. „Ja nie som poštár,“ zdôraznila.

Pavol Gašpar je nominácia premiéra. Skonštatoval tiež v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) na margo toho, že vláda schválila nomináciu Pavla Gašpara na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Tomáš nevidí zákonné prekážky pre jeho vymenovanie zo strany prezidentky Zuzany Čaputovej. Zdôraznil ale, že strana Hlas, tak ako avizoval jej predseda Peter Pellegrini, nebude hlasovať za zmenu zákona, ktorá by hlavu štátu pripravila o možnosť vymenúvať šéfa SIS. Možnosť takejto zmeny naznačili strany Smer-SD aj SNS.

Novým riaditeľom SIS by sa mal stať Pavol Gašpar, ktorý je momentálne štátnym tajomníkom na ministerstve spravodlivosti. Do funkcie ho musí ešte vymenovať prezidentka SR, tá sa už pred niekoľkými dňami vyjadrila, že nevidí dôvod ponáhľať sa pri takom dôležitom a zodpovednom rozhodnutí, akým je výber šéfa SIS.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister práce a sociálnych vecí, politická diskusia, Prezidentka SR, Riaditeľ SIS, Vymenovanie do funkcie
Zdroj: SITA.sk – Čaputová nemá dôvod ponáhľať sa s menovaním Pavla Gašpara za šéfa SIS, podľa Tomáša ide o nomináciu premiéra © SITA Všetky práva vyhradené.