SlovenskoSprávy

Proces s príbuzným podpredsedu parlamentu Žigu bude pokračovať

18.2.2024 (SITA.sk) – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku má v utorok 20. februára pokračovať hlavné pojednávanie s príbuzným bývalého ministra hospodárstva a životného prostredia a súčasného podpredsedu parlamentu Petra Žigu Štefanom Žigom. Ten je stíhaný pre trestný čin podplácania.

Podľa obžaloby totiž Štefan Žiga podplácal bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka. Obžalovaný však obvinenia odmieta. Súd prípad prejednáva od januára 2023, pričom v rámci procesu už vypovedalo viacero svedkov.

Štefan Žiga bol pôvodne obvinený, že odovzdal úplatky 175-tisíc eur. Tie mali v období rokov 2016 až 2020 smerovať bývalému šéfovi Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi, ale aj bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. Vo veci podplácania Makóa však nakoniec Generálna prokuratúra SR prostredníctvom paragrafu 363 Trestného poriadku zrušila Žigovi obvinenie. Peniaze pre Slobodníka sa mali týkať vyšetrovania kauzy známej ako Valčeky, v ktorej išlo o nadmerné odpočty DPH.

Slobodník pred súdom vypovedal ako svedok v januári 2023, pričom potvrdil tvrdenia v obžalobe. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus zároveň uviedol, že v tejto veci bolo Slobodníkovi podmienečne zastavané trestné stíhanie, ktoré bolo vedené vo veci prijímania úplatku.

Viac k témam: kauza Valčeky, Podpredseda parlamentu, Súdy, úplatkárstvo
Zdroj: SITA.sk – Proces s príbuzným podpredsedu parlamentu Žigu bude pokračovať © SITA Všetky práva vyhradené.