SprávySvet

Oneskorená podpora Západu pomohla Rusku spustiť na Ukrajine trojfázovú ofenzívu naraz

19.2.2024 (SITA.sk) – Kritický nedostatok vybavenia dodaného Západom a obavy z úplného ukončenia americkej vojenskej pomoci prinútili ukrajinské sily rozptýliť vybavenie na fronte, čo pravdepodobne povzbudí ruské sily, aby využili situáciu. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Pred niekoľkými týždňami spustili ruské sily ofenzívu neďaleko Avdijivky, pozdĺž hranice Charkovskej a Luhanskej oblasti, a počas ostatných 48 hodín v západnej časti Záporožskej oblasti. ISW sa domnieva, že táto ruská ofenzíva pravdepodobne zabráni ukrajinským silám pripraviť personál a vybavenie na obnovenie protiofenzívnych operácií.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine vo februári 2024 (fotografie)

Analytici sa tiež domnievajú, že ukrajinským silám sa pravdepodobne podarí vytvoriť nové obranné línie pri Avdijivke, čo pravdepodobne povedie k vyvrcholeniu ruskej ofenzívy na tejto časti frontu.

Viac k témam: Avdijivka, Charkovská oblasť, Luhanská oblasť, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie, Záporožie
Zdroj: SITA.sk – Oneskorená podpora Západu pomohla Rusku spustiť na Ukrajine trojfázovú ofenzívu naraz © SITA Všetky práva vyhradené.