SlovenskoSprávy

Ústavný súd sa ohradil voči výrokom Fica. S nikým nekomunikujeme, odkazujú sudcovia

19.2.2024 (SITA.sk) – Ústavný súd SR v pondelok vo svojom stanovisku jednoznačne odmietol, že by s niekým komunikoval mimo zákonných procesných postupov.

Reagoval tým na výroky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že prezidentka Zuzana Čaputová vraj zavádza verejnosť tvrdením, že v posledných dňoch neexistovala čulá komunikácia medzi prezidentskou kanceláriou a ústavným súdom.

Viaceré bezprecedentné vyjadrenia

„Ústavný súd ubezpečuje všetkých, že o veciach, o ktorých sa na ústavnom súde koná, alebo o veciach, ktoré na ústavný súd budú ešte len podané, nekomunikuje mimo zákonných procesných postupov s nikým. Ústavný súd sa nielen svojou rozhodovacou činnosťou, ale aj komunikáciou svojich rozhodnutí a postupov snaží vštepovať všetkým adresátom rozhodnutí dôveru v inštitúcie a v ich rozhodovanie, a to isté očakáva aj od ostatných orgánov verejnej moci alebo osôb, ktoré formujú verejnú mienku,“ uviedol Ústavný súd SR.

V stanovisku sa ďalej píše, že ústavný súd v poslednom období zaznamenal viaceré bezprecedentné vyjadrenia predstaviteľov verejnej moci, ktorými je bez akéhokoľvek reálneho základu spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť ústavného súdu a jeho sudcov.

Uvážený spôsob komunikácie

Prízvukuje, že nezávislosť ústavného súdnictva je hodnota, z ktorej ústavný súd súčasne čerpá svoju legitimitu nielen smerom k iným ústavným orgánom, ale aj k adresátom právnych noriem vo všeobecnosti.

„Ústavný súd si uvedomuje, že moderný diskurz v politike legitimizuje mnohotvárne nástroje, ktorými sa dokážu realizovať jej ciele. Súčasne však všetkých aktérov politického priestoru nástojčivo žiada, aby s verejnosťou komunikovali takým uvážlivým spôsobom, ktorý nebude bez dôvodu vystavovať neprimeraným rizikám jeho systémovú inštitucionálnu nezávislosť ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti a nebude ho nenáležite vťahovať do otvoreného politického súboja,“ píše sa v stanovisku.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Ústavný súd sa ohradil voči výrokom Fica. S nikým nekomunikujeme, odkazujú sudcovia © SITA Všetky práva vyhradené.