SprávySvet

Ukrajina si pripomína druhé výročie začiatku invázie, Rusko stále kontroluje štvrtinu územia

24.2.2024 (SITA.sk) – Ukrajina si v sobotu pripomína druhé výročie začiatku otvorenej ruskej invázie. Očakáva sa, že do ukrajinského hlavného mesta príde prejaviť solidaritu viacero zahraničných predstaviteľov, ale Kyjivu sa zmenšujú zásoby munície a zbraní a západná pomoc visí na vlásku.

Ťažkosti s muníciou

Začína sa tretí rok vojny a v krajine je pochmúrna nálada, pretože ukrajinská armáda na fronte čelí zväčšujúcim sa ťažkostiam vzhľadom na nedostatok munície a vojakov a stiahla sa zo strategického mesta Avdijivka v Doneckej oblasti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Krátko pred druhým výročím ruského vpádu na Ukrajinu prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj odvolal hlavného veliteľa armády Valeriia Zalužného a na jeho post vymenoval generálplukovníka Oleksandra Syrského. Išlo o najvýznamnejšiu zmenu vo velení armády od vypuknutia vojny.

Kyjiv nedosiahol veľký prielom

Rusko stále kontroluje zhruba štvrtinu územia Ukrajiny, keďže Kyjivu sa nepodarilo naplniť očakávania počas vlaňajšej letnej protiofenzívy a nedosiahol veľký prielom.

V americkom Kongrese pritom republikáni brzdia schválenie pomoci Kyjivu v sume 60 miliárd dolárov, ktorú ukrajinská armáda bude v najbližšom období zúfalo potrebovať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine vo februári 2024 (fotografie)

Viac k témam: Avdijivka, donecká oblasť, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina si pripomína druhé výročie začiatku invázie, Rusko stále kontroluje štvrtinu územia © SITA Všetky práva vyhradené.