SprávySvet

Prokurátor žiada takmer trojročné väzenie pre aktivistu Orlova, ktorý Putina označil za fašistu

26.2.2024 (SITA.sk) – Ruskému aktivistovi Olegovi Orlovovi hrozí za kritiku vojny na Ukrajine a údajnú „diskreditáciu“ ruskej armády okrem finančného postihu i takmer trojročné väzenie. Ako referuje web news.sky.com, takýto trest odňatia slobody preňho žiada ruský prokurátor.

Súd už 70-ročnému Orlovovi uložil pokutu 150-tisíc rubľov za článok, v ktorom uviedol, že Rusko pod vedením Vladimira Putina skĺzlo do fašizmu.

„Opustili sme komunistickú totalitu, ale teraz sme sa vrátili k inému druhu totality. Ja tomu hovorím fašizmus,“ napísal vlani v novembri.

Orlov, ktorý patrí k lídrom ľudskoprávnej organizácie Memorial, sa voči verdiktu odvolal, čo vyvolalo obnovenie procesu, v ktorom prokurátori požadujú trest odňatia slobody na dva roky a 11 mesiacov, pričom ho obvili z „politickej nenávisti k Rusku“.

Organizácia Memorial, ktorú v Rusku zakázali a rozpustili v roku 2021, vo vyhlásení uviedla, že verdikt v prípade a vynesenie rozsudku sa očakáva v utorok.

(1 EUR = 117,201 RUB, k 1. marcu 2022)

Viac k témam: Diskreditácia, Prokurátor, Ruský prezident, trest odňatia slobody
Zdroj: SITA.sk – Prokurátor žiada takmer trojročné väzenie pre aktivistu Orlova, ktorý Putina označil za fašistu © SITA Všetky práva vyhradené.