SprávySvet

Eurokomisia odporučí členským štátom Únie otvorenie prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou

12.3.2024 (SITA.sk) – Európska komisia odporučí členským štátom Európskej únie (EÚ), aby otvorili prístupové rokovania s Bosnou a Hercegovinou.

Európskemu parlamentu to povedala predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Politička poznamenala, že balkánska krajina ešte musí pokročiť, aby sa dostala do Únie, ale jej doterajší progres je značný.

Krajina ukazuje, že dokáže splniť kritériá členstva a túžbu svojich občanov stať sa súčasťou našej rodiny. Odkaz prichádzajúci z Bosny a Hercegoviny je jasný. Takže aj náš odkaz musí byť jasný. Budúcnosť Bosny a Hercegoviny leží v našej Únii,“ vyjadrila sa Von der Leyenová.

Bosna a Hercegovina je jednou zo šiestich krajín na západnom Balkáne, ktoré sú v rôznom štádiu prístupového procesu do EÚ. Okrem nej sú to aj Albánsko, Srbsko, Kosovo, Čierna Hora a Severné Macedónsko. Ich členstvo už roky stagnuje. Po začatí ruskej vojny proti Ukrajine sa však predstavitelia EÚ viac snažia odlákať ich od ruského vplyvu.

Očakáva sa, že európski lídri budú diskutovať o odporúčaní Komisie na samite v Bruseli na budúci týždeň. Či ho však členské štáty podporia, nie je isté, keďže proruský separatistický vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik naďalej podkopáva politické fungovanie Bosny.

Viac k témam: Predsedníčka eurokomisie, Prístupové rokovania, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Eurokomisia odporučí členským štátom Únie otvorenie prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou © SITA Všetky práva vyhradené.