SprávySvet

Vzájomná koordinácia medzi Českom a Slovenskom na pôde EÚ pretrváva, aj keď vo všetkom nepanuje zhoda (foto)

12.3.2024 (SITA.sk) – Na plánovanej pracovnej návšteve Českej republiky (ČR) prijal štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Mareka Eštoka minister zahraničných vecí ČR Ján Lipavský. Eštok ocenil pretrvávajúcu blízkosť vzťahov Slovenska s Českom a vzájomnú spoluprácu.

Česko-slovenská spolupráca

„Aj keď sa celkom nezhodujeme v pohľade na všetky aktuálne otázky, spoločne s Českom, ako naším najbližším susedom, partnerom a spojencom, máme úprimný záujem o ešte užšiu vzájomnú koordináciu na pôde Európskej únie (EÚ). A to aj v témach, ako je nelegálna migrácia, poľnohospodárstvo, Európska zelená dohoda, dvojitá kvalita potravín, energetická bezpečnosť či budúcnosť EÚ. Aj takto chceme hľadať nové formy skvalitnenia rokmi overenej slovensko-českej spolupráce,“ uviedol Eštok.

Dodal, že pri riešení aktuálnych otázok európskej agendy považuje vláda SR za strategicky významnú aj regionálnu spoluprácu, osobitne v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) a Slavkovského formátu (S3).

Humanitárna pomoc Ukrajine

V súvislosti s podporou Ukrajiny štátny tajomník Eštok v Prahe zopakoval, že Slovensko jednoznačne odsudzuje porušovanie základných princípov medzinárodného poriadku.

„Strategickým záujmom vlády SR je nezávislá, demokratická a prosperujúca Ukrajina. Aj preto budeme pokračovať v pomoci Ukrajine s dôrazom na humanitárnu a rozvojovú oblasť. Pokračovanie vojny nevedie strany konfliktu k mieru, a preto je z nášho pohľadu kľúčové čo najskôr dosiahnuť úplný, spravodlivý a trvalý mier,“ dodal štátny tajomník.

Viac k témam: česko-slovenské vzťahy, český minister zahraničia, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, vláda SR, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Vzájomná koordinácia medzi Českom a Slovenskom na pôde EÚ pretrváva, aj keď vo všetkom nepanuje zhoda (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.