SprávySvet

Dobodanie dvoch Ukrajincov Nemcom môže mať podľa vyšetrovateľov aj politický motív

29.4.2024 (SITA.sk) – Generálna prokuratúra v Mníchove prevzala vyšetrovanie zabitia dvoch Ukrajincov v bavorskej obci Murnau pre možný politický motív činu. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra dpa.

Ukrajincov vo veku 23 a 36 rokov, ktorí žili v Nemecku v okrese Garmisch-Partenkirchen, ubodali na smrť v obchodnom centre v sobotu. Krátko potom polícia ako podozrivého z vraždy zadržala 57-ročného Rusa. Ukrajinské ministerstvo zahraničia v nedeľu uviedlo, že títo dvaja muži boli zjavne vojenskí príslušníci, ktorí v Nemecku podstupovali zdravotnú rehabilitáciu.

Bol prítomný alkohol

Hovorca miestnej polície Stefan Sonntag pre dpa uviedol, že podľa počiatočného vyšetrovania sa trojica poznala, ale ďalšie podrobnosti je potrebné overiť. Tiež existujú náznaky, že všetci traja pili alkohol.

„Máme jasné dôkazy, že podozrivý bol pod vplyvom alkoholu,“ povedal Sonntag.

Potreba dôsledného vyšetrovania

Hovorca nemeckého kancelára Olafa Scholza v pondelok vyjadril znepokojenie nad incidentom a prízvukoval, že je potrebné dôsledné vyšetrovanie.

„Je však jasné, že aj tak nemôžeme tolerovať niečo také na nemeckej pôde a že Ukrajinci, ktorí k nám utiekli pred ruskou útočnou vojnou na Ukrajine, musia byť teraz v bezpečí,“ povedal Steffen Hebestreit.

Po odštartovaní ruskej invázie na Ukrajinu prišlo do Nemecka viac ako milión ukrajinských utečencov. Nemecko je zároveň domovom významnej ruskej imigrantskej komunity.

Viac k témam: Generálna prokuratúra v Mníchove, Hovorca nemeckého kancelára, Obete, politický motív, ukrajinské ministerstvo zahraničia, Útok, útok na Ukrajincov, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Dobodanie dvoch Ukrajincov Nemcom môže mať podľa vyšetrovateľov aj politický motív © SITA Všetky práva vyhradené.