SprávySvet

Ruská armáda výrazne zvýšila tempo útokov na východe Ukrajiny. Americký inštitút predpokladá, že Rusi už v tomto tempe zotrvajú

10.5.2024 (SITA.sk) – Ruská armáda za ostatný mesiac výrazne zvýšila tempo pozemných útokov na východe Ukrajiny. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

ISW naďalej predpokladá, že Rusi budú pokračovať vo vysokom tempe útokov, aby dosiahli úspechy pred príchodom západnej pomoci. Hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny síl Chortycia podplukovník Nazar Vološyn uviedol, že počet bojových akcií sa vo štvrtok zvýšil na 146 zo stredajších 84.

Konštatoval, že väčšina bojov sa odohráva v oblasti zodpovednosti operačnej a strategickej skupiny Chortycia, ktorá sa tiahne od Charkivskej oblasti po Doneckú a Zaporožžskú oblasť.

Ministerstvo obrany Veľkej Británie uviedlo, že počet ruských útokov sa v apríli v porovnaní s marcom zvýšil o 17 percent. Okrem toho sa viac ako 75 percent zaznamenaných pozemných útokov odohralo na frontoch pri mestách Časiv Jar, Avdijivka a Marinka v Doneckej oblasti. Konkrétne v blízkosti mesta Časiv Jar sa v apríli oproti marcu počet ruských útokov zvýšil o 200 percent.

Viac k témam: Ministerstvo obrany Veľkej Británie, Ruská armáda, ruské útoky, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ruská armáda výrazne zvýšila tempo útokov na východe Ukrajiny. Americký inštitút predpokladá, že Rusi už v tomto tempe zotrvajú © SITA Všetky práva vyhradené.